VELIKE NAJAVE ZVEZDANA TERZIĆA: Ako želimo dalji razvoj, Zvezda MORA IMATI MODERAN STADION!

Autor:

Sport

10.02.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govorio je o finansijama, mladim fudbalerima i Ligi šampiona između ostalog.

VELIKE NAJAVE ZVEZDANA TERZIĆA: Ako želimo dalji razvoj, Zvezda MORA IMATI MODERAN STADION!

Foto: SD Crvena zvezda

U subotu je u Medija centru stadiona "Rajko Mitić" održana redovna šesta sednica Skupštine FK Crvena zvezda. Tim povodom govorio je generalni direktor Zvezdan Terzić.

- Veoma sam zadovoljan zbog činjenice da nastavljamo uspešnu realizaciju svih strateških ciljeva postavljenih od strane Skupštine kluba. Istakao sam i ranije, svesni smo da je Crvena zvezda najveći klub na ovim prostorima, i da su navijači, kao i mi - gladni i željni novih uspeha odnosno rezultata. Naš cilj je da im obezbezbedimo najveće uspehe, a to su dupla kruna i Liga šampiona - rekao je Terzić i nastavio:

Foto: Starsport

Zvezdan Terzić

- Najveće merilo našeg rada je kontinuitet dobrih rezultata koje Zvezda kao klub ima. Ono u šta sam siguran je da će Crvena zvezda i ove sezone biti šampion, što će biti osma titula u poslednjih 10 godina, od čega sedma u nizu, čime ćemo postaviti rekord srpskog fudbala po broju osvojenih prvenstava zaredom. Siguran sam u to i da ćemo naredne sezone igrati grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, što će biti osma godina zaredom da to činimo, ali naglašavam da ćemo tim formirati prema zahtevima Lige šampiona. Zvezda će napraviti kostur tima za Ligu šampiona i pripremati se za najelitnije klupsko takmičenje na svetu, koje smo i ove sezone igrali.

Govorio je i o učešću u elitnom rangu UEFA prošle jeseni.

- Mislim da možemo da budemo zadovoljni nastupima u Ligi šampiona ove sezone. Bili smo ravnopravan rival u šest utakmica i pokazali da tu i pripadamo, iako je teško takmičiti se sa timovima čiji su budžeti nekoliko stotina miliona evra, odnosno po 10-15 puta veći od našeg godišnjeg finansijskog plana. Ipak, pokazali smo da fudbalski u potpunosti pripadamo tamo. Bili smo konkurentni u svih šest odigranih utakmica, niko nas nije nadigrao, u svim utakmicama rezultat je mogao da bude i drugačiji. Ovo je bez obzira na ostvareni rezultat, ozbiljan iskorak u odnosu na prethodne sezone.

Nije Terzić zaboravio ni bivšeg trenera Baraka Bahara.

- Treba pohvaliti i Baraka Bahara kada su u pitanju utakmice Lige šampiona, jer je to zaista dobro delovalo, ali je u pojedinim trenucima nedostajalo više sreće, čega smo svi bili svedoci. Problem je bio u domaćem prvenstvu gde smo često delovali loše i bledo, zbog čega je i došlo do raskida ugovora sa šefom stručnog štaba. Nama je prvenstvo prioritet, i tu nismo mogli da prihvatimo loše rezultate bivšeg trenera, kao i lošu igru u nekim utakmicama koje smo pobedili. Iz tog razloga je došlo do razlaza sa trenerom od koga smo u rezultatskom smislu očekivali mnogo više. Doveden je Vladan Milojević. Smatramo da potencijal ovog tima nije u potpunosti iskorišćen i da je ekipa u domaćem prvenstvu igrala daleko ispod svih očekivanja.

Ambicije kluba su velike, posebno afirmacija mladih fudbalera.

- Siguran sam u to da ćemo nastaviti da rastemo kao klub i nastaviti da budemo apsolutni lider ovog dela Evrope. O tome svedoči i činjenica da smo jedan od tri kluba iz cele istočne Evrope koji je igrao u Ligi šampiona, a jedini od Minhena do Istanbula. Afirmisali smo i mlade igrače na velikoj sceni, pa su Nedeljković, Mijatović Lučić, Stamenić i Điga dobili sansu da nastupaju u Ligi šampiona. Očekujemo u narednom periodu punu afirmaciju Sremcčvića, Šljivića, Kneževića, Radojevića, Mimovića, Maksimovića i ostalih naših bisera koji su već priključeni prvom timu.

Transferi su klubu doneli veliki novac ove zime.

- Takođe, o ovome govori i tržište koje je prepoznalo kvalitet našeg kluba i mladih talenata naše Omladinske škole tokom zimskog prelaznog roka. Napravili smo izuzetne transfere Nedeljkovića i Mijatovića u Aston Vilu odnosno Siti grupu. Očekujem još više od mladih igrača čije vreme tek dolazi. Smatram da smo napravili dobru odluku prodajom oba igrača, jer nas je iskustvo naučilo da odlaganje prodaje može dovesti do pada vrednosti. Tržište traži mlade igrače koji će se dalje oblikovati i sazrevati u jačim ligama od naše.

Najavljena su još veća ulaganja u mlade fudbalere.

- Ostvareni transferi su rezultat sistemskog rada i strateške opredeljenosti našeg kluba ka dovođenju svih najboljih igrača iz Srbije kao i visokom budžetu naše Omladinske škole i našeg B tima - Grafičara kao nastavka iste, od oko 4 miliona evra. Novo pokrenuta "Elitna grupa" Omladinske škole ima za cilj da dodatno unapredi rad i ubrza razvoj naših najvećih talenata. Verujem da ćemo na taj način sistemski doći do još boljih rezultata. Broj reprezentativaca u našoj akademiji je povećan za tri puta i možemo čvrsto da stojimo iza tvrdnje da su u Crvenoj zvezdi najveći talenti Srbije i regiona. Konstantno nam pristižu novi talenti, a hrabri smo da našim mladim igračima damo šansu. Videli smo tokom jesenjeg dela sezone da su za seniorski tim Zvezde debitovali čak i Maksimović i Milosavljević rođeni 2007. godine.

Prema rečima Zvezdana Terzića FK Crvena zvezda nema problema sa funkcionisanjem.

- Crvena zvezda finansijski stabilno posluje i to je ono na šta smo takođe ponosni. U 2023. godini smo ostvarili prihod od preko 60 miliona evra, pozitivno ćemo završiti godinu uz profit koji ćemo objaviti kada naše službe završe sva knjiženja i obračune. Napravili smo od Crvene zvezde sistem koji je samoodrživ, pre svega zahvaljujući konstantnom razvoju i hrabrim investicijama. Imamo veliku tržišnu vrednost u igračima koja se povećala nakon nastupa u Ligi šampiona. Naš veliki kapital je i UEFA koeficijent koji smo zaradili rezultatima na terenu. Rizik koji smo do sada preuzimali se isplatio. Dug Crvene zvezde je u ovom trenutku daleko ispod nivoa našeg godišnjeg prihoda. Danas je budžet Zvezde veći osam puta u odnosu na 2014. godinu kada smo došli u klub.

Generalni direktor crveno-belih iscrpno je izveštavao o finansijama.

- Od tada pa do danas, klub je generisao 227 miliona evra prihoda samo od UEFA bonusa i transfera igrača, od čega 114 miliona evra od UEFA i 113 miliona evra od transfera igrača. Odgovoran smo i uspešan klub, veliki novac smo uneli u Srbiju. Od tada pa do danas, državi smo u budžet uplatili 34 miliona evra na ime poreza. Prihod od svih domaćih sponzora, donacija i TV prava u Srbiji je manji od iznosa plaćenog poreza. Nadamo se da smo sa najvećim sponzorima pred potpisivanjem novih uvećanih ugovora. Očekujemo novi ugovor sa našim najvećim sponzorom - kompanijom Gazprom Njeft. U okviru tog ugovora o partnerstvu sa Zenitom ćemo 23. marta odigrati prijateljsku utakmicu u Beogradu koja će biti spektakl za pamćenje.

Nada se Terzić novom ugovoru sa Telekomom.

- Imamo uspešnu saradnju sa svim sponzorima i proširujemo pul istih. Jedini sponzorski ugovor sa državnom kompanijom je bio sa Telekom Srbija i on je istekao krajem leta prošle godine. Iako bez ugovora, nastavili smo da promovišemo Telekom Srbiju čak i u utakmicama Lige šampiona. Želeli smo na taj način da pokažemo poštovanje prema dugogodišnjem partneru kao i poštovanje prema našoj državi. Trenutno završavamo "Mediko blok" i novi teren sa veštačkom travom koji je nedostajao našem prvom timu. Zvezda je preko 10 miliona evra investirala u stadion i sportsku infrastrukturu. Zadovoljni smo kako nam stadion izgleda jer zadovoljava sve standarde UEFA za odigravanje utakmica Lige šampiona. Međutim, bez obzira sto smo vezani za slavnu istoriju i tradiciju našeg stadiona, moramo da budemo svesni da ako želimo popunjen stadion i u domaćem prvenstvu, moramo narodu ponuditi novi sadržaj, novi ugođaj i drugačiji komfor. Statistika kaže da je posećenost utakmica na novoizgrađenim stadionima širom Evrope dupliralo ili tripliralo broj gledalaca na utakmicama tih klubova, a na taj način visestruko su uvećani i prihodi tih klubova. Ako želimo dalji razvoj Crvene zvezde mi moramo imati novi moderan stadion.

Najavljeno je ulaganje u modernizaciju stadiona i izgradnju trening centra u blizini aerodroma "Nikola Tesla".

- Dugoročno smatram da moramo rešiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona i novog i većeg trening centra koji bi gradili na lokaciji blizu beogradskog aerodroma. Naš stadion se nalazi na zemljištu površine 16,5 ha čija tržišna vrednost iznosi više od 100 miliona evra (nakon usvajanja urbanističkih uslova i rešenja imovinskih pitanja). Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija. Klub aktivno radi na ispunjenju svih preduslova, s tim što je za implementaciju istih potreban jedan opšti širi konsenzus kompletne zvezdaške javnosti. Naravno konačnu odluku o ovom pitanju doneće Skupština kluba.

Za kraj, govorio je i važnosti fudbalskog kluba u Sportskom društvu Crvena zvezda.

- FK Crvena zvezda će kao najveći klub nastaviti da bude motor i lokomotiva celog SD, odnosno naše zvezdaške porodice. Rezultatima u prethodnih 10 godina pokazali smo da smo svesni šta je Crvena zvezda, najveći klub na ovim prostorima, svesni smo kakvu emociju ona izaziva i kakva su očekivanja i izazovi pred nama. Nastavićemo da budemo najbolji u svemu! To je naša obaveza - poručio je Zvezdan Terzić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading