RAK KRVI JASNO SE VIDI NA KOŽI: Ako pritisnete to mesto, desiće se OVO - karcinom VREBA!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključno je na vreme postaviti dijagnozu.

RAK KRVI JASNO SE VIDI NA KOŽI: Ako pritisnete to mesto, desiće se OVO - karcinom VREBA!

Foto: shutterstock

Dobrotvorne organizacije hrabro zamišljaju ne tako daleku budućnost u kojoj niko ne umire od raka krvi – ali još smo daleko od tog cilja. Zapravo, smatra se da oko 15.000 ljudi samo u Ujedinjenom Kraljevstvu još uvek umire od ove bolesti svake godine. Bolest se može kategorizovati u različite vrste - poput leukemije (koja zahvata bele krvne ćelije), limfoma i meloma. Za bilo koji tip raka, postavljanje rane dijagnoze ključno je za dobijanje potrebnog lečenja.

Dakle, koji su simptomi i šta treba da učinite ako mislite da ste razvili bolest? Prema Blood Cancer UK, postoji širok raspon simptoma raka krvi na koje biste morali da obratite pažnju. Mnogi od ovih znakova mogu biti pokazatelj nekog drugog zdravstvenog problema.

Međutim, ako imate sledeće simptome - važno je da kontaktirate svog lekara opšte prakse kako biste otišli na pregled. Vaš lekar će odlučiti da li su potrebne dodatne analize, piše "Miror".

Foto: Shutterstock

Neobjašnjiv umor može biti znak raka kože

Simptomi:

  • neobjašnjivi gubitak težine
  • neobjašnjive modrice ili krvarenje
  • kvržice ili otekline
  • gubitak daha
  • jako znojenje noću
  • trajne/ponavljajuće infekcije
  • neobjašnjiva groznica
  • bolovi u kostima/zglobovima/abdomenu
  • umor koji se ne popravlja snom
  • bledilo

Dobrotvorna organizacija takođe upozorava da pripazite na neobjašnjive osipe ili svrbež kože. Opet, to može biti uzrokovano mnoštvom razloga (kao što je alergijska reakcija), ali može biti i znak raka krvi. Osip se može pokazati kao "nakupljenje sitnih mrlja" ili "veće mrlje". Na crnoj i smeđoj koži može izgledati ljubičasto ili tamnije od okolne kože - a na svetlijoj koži imaće crvenu ili ljubičastu nijansu. Ako ih pritisnete, neće izblediti. NHS navodi slične simptome za akutnu mijeloičnu leukemiju, što znači da je bolest napredovala brzo i stoga zahteva hitno lečenje. Ako izgledate bledo, osećate se umorno ili slabo, patite od nedostatka vazduha ili čestih infekcija, kao i ako imate neobične modrice, krvarenje ili gubitak težine - potražite pomoć što je pre moguće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading