IZ SKADARLIJE IH ISPRATILI U SMRT: Fudbaleri Crvene zvezde vodili igrače Mančester junajteda u provod noć pre minhenske tragedije!

Autor: P. Z.

Sport

06.02.2024

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bezbijeve bebe" su poslednji ples otplesale u Beogradu.

IZ SKADARLIJE IH ISPRATILI U SMRT: Fudbaleri Crvene zvezde vodili igrače Mančester junajteda u provod noć pre minhenske tragedije!

Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda - Mančester junajted 1958. godine

Na današnji dan pre tačno 66 godina dogodila se jedna od najpoznatijih tragedija u svetu sporta. Avion sa fudbalerima Mančester junajteda srušio se pad na minhenskom aerodromu, koji je bio samo usputna stanica zbog točenja goriva, na njihovom putu iz Beograda, gde su prethodno igrali sa Crvenom zvezdom.

Ova nesreća, poznata kao Minhenska tragedija, ostaje jedna od najmračnijih stranica u istoriji fudbala, pošto je sa sobom odnela 23 života, uključujući osam igrača i tri člana stručnog štaba.

Nemačke vlasti su utvrdile da je glavni uzrok nesreće bio led na krilu aviona, a kapetan Džejm Tejn je proglašen odgovornim. Međutim, nakon detaljne istrage, otkriveno je da je ipak led na pisti imao ključnu ulogu u ovoj tragediji.

Punih 11 godina nakon nesreće, kapetan Tejn je proglašen nevinimod strane britanske vlade. Ipak, to mu nije značilo previše, pošto je zbog stresa i traume koju je proživljavao, ubrzo umro.

Na licu mesta je preminulo 20 ljudi, dok su preostali troje izdahnuli u bolnici, a među njima i tada najbolji fudbaler Junajteda Dankan Edvards.

 

U koliko sati je utakmica protiv Vulvsa? Ne smem da propustim taj meč - buncao je tada mladi Edvards, ni ne sluteći da je neće doživeti.

Samo dan uoči tragedije, fudbaleri Mančester junajteda su zajedno sa igračima Crvene zvezde uživali u noćnom provodu u Skadarliji. Nakon nesreće, tuga je obuzela i sve igrače crveno-belih, a sećanja na tu noć postala su još emotivnija.

Vodili smo Mata Bezbija i njegove igrače u Skadarliju. Kako smo se lepo proveli, a naročito su bili oduševljeni naši gosti. Vraćajući se u hotel, negde oko tri sata ujutru, Bezbi je oduševljeno rekao da mu je ovo bilo najprijatnjije veče - prisećao se te noći doktor Aca Obradović.

Kada se samo setim kako smo proveli ugodno veče u njihovom društvu. Radovali su se dečački, razdragano - rekao je tadašnji Zvezdin prvotimac Jovan Cokić.

To su nezaboravni sportisti. Doček koji su nam priredili u Mančesteru bio je krunisan na kraju utakmice kada su Bezbijevi fudbaleri stali pored aut linije i pljeskom ispratili naš izlazak sa terena. Sinoć na banketu pristupio mi je Berni i preko tumača zamolio da ga izvinim za jedan faul. Nasmejao sam se i zagrlio ga, a on, još u neverici da mu praštam, nastavio je da se pravda - sećanje je legendarnog Bore Kostića.

Ne, ne mogu da verujem. Rastao sam se sa fudbalerima Junajteda jutros rano i ispratio Tejlora do hotelske sobe. Za vreme utakmice nas dvojica smo se posebno sprijateljili. Pozvao me je u goste. A ja sam mu predložio nešto drugo. Da, posle Svetskog prvenstva, prvo dođe on kod mene. Da zajedno odemo na more, a posle za Englesku. Bio je pristao - govorio je svojevremeno Dragoslav Šekularac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading