"BOMBA" NA BALKANU! MAĐARI PRAVE REGIONALNU LIGU: Pominje se SAMO JEDAN srpski klub!

Autor:

Sport

31.01.2024

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije prvi put da pominje ovu ideja.

"BOMBA" NA BALKANU! MAĐARI PRAVE REGIONALNU LIGU: Pominje se SAMO JEDAN srpski klub!

Foto: Starsport

Zamislite da pored evropskih i domaćih šampionata timovi iz ovog dela Evrope putuju i u susedne države kako bi odmerili snage sa najjačim klubovima iz tih zemalja - e pa, moguće je!

Naime, predsednik Ferencvaroša i blizak saradnik Viktora Orbana, Gabor Kubatov, pričao je o realizaciji ideje regionalne lige koja bi bila konkurent domaćim prvenstvima, a na kojoj bi klubovi mogli dobro da zarade. 

Na pitanje novinara da li je sa čelnicima UEFA razgovarao o pokretanju fudbalske lige Srednje i Istočne Evrope, Gabor Kubatov kaže:

- O tome smo razmišljali godinama. Nalazimo se na malom tržištu, deset miliona ljudi. Vodeći svetski timovi imaju budžet od milijardu evra. Mi kao Ferencvaroš imamo 50 miliona evra i to nas ograničava, jer sponzore možemo da dovedemo samo do deset miliona ljudi, a gledanost na televiziji je samo za ovu zemlju. Mislim da svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija imaju isti problem, a Česi i Slovaci imaju isti problem. Tržište je malo. Nama je potrebno veće tržište, a rešenje bi bilo da na našim prostorima postoje kratke lige i da vrhunski timovi igraju plej-of i bore se za trofej. Posle toga da se takmiče u nacionalnim ligama. Razmislite, ako igramo ovde sa Crvenom zvezdom, zagrebačkim Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom iz Bratislave, ti mečevi imaju drugačiju atmosferu, to će da budu spektakli. Ušli smo na veće tržište, a sa tim klubovima možete igrati veoma kvalitetne utakmice. Da je samo mesec dana, igrali bismo u ovoj ligi mesec dana. Ne upropastiti mađarsko prvenstvo, naravno, jer je i to važno. I tada bi bilo moguće postići poboljšanje kvaliteta. Tržište igrača bi se značajno povećalo jer bi svi posmatrači igrača bili ovde i gledali ove mečeve visokog kvaliteta.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Gabor Kubatov

Kako bi se to ukomponovalo sa vremenom?

- Pa, mislim da bi sve bilo u granicama. Računali smo na gust raspored koji bi mogao da se sastavi tako, da ne igraju mnogo više mečeva, nego sada.

Celu ideju morala bi da aminuje UEFA.

Mađarski fudbalski savez ima ovakvu podršku i to je dobra vest. Naročito imajući u vidu činjenicu da je Šandor Čanji jedna od ključnih ličnosti svetskog fudbala, i on bi takođe želeo da se umeša u ovo pitanje. Pitanje je da li će ostali fudbalski savezi, gde bi trebalo da se skrate šampionati, biti partneri u tome, da li shvataju značaj ovoga. Preuzećemo inicijativu u narednim mesecima da sednemo sa ovim vodećim timovima u radnu grupu i razradimo koliko daleko možemo da odemo u ovome. Bilo je veoma iznenađujuće što su u UEFA obrisali prašinu sa ovom idejom pre više od deset godina. Pošto se o ovoj ideji još priča, jasno ukazuje da ona ima pravo na postojanje. To se ne odnosi samo na nas, već očigledno i na zemlje Beneluksa, Škotsku, Irsku, postoje i lige gde treba da se igraju kvalitetne utakmice, a bilo bi dobro da se ide na veće tržište, zaključio je Kubatov.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading