NEBESKI "DRIM-TIMU" PRESTANI DA JAČAŠ! OZBILJNA "postava" od preminulih fudbalera U POSLEDNJE TRI godine!

Autor:

Sport

09.01.2024

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge fudbalske legende su nas napustile poslednjih godina.

NEBESKI "DRIM-TIMU" PRESTANI DA JAČAŠ! OZBILJNA "postava" od preminulih fudbalera U POSLEDNJE TRI godine!

Foto: www.profimedia.rs

Franc Bekenbauer

Jedan od najvećih igrača u istoriji nemačkog fudbala Franc Bekenbauer preminuo je juče u 79. godini.

Bekenbauer je sa Nemačkom osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač 1974, a potom i kao selektor 1990. godine, što je pošlo za rukom još samo dvojici ikada.

Kao igrač nastupao je samo za tri kluba: minhenski Bajern 13 godina (427 utakmica, 60 golova), Hamburger SV (od 1980. do 1982.) i u dva navrata za Njujork Kosmos (1977-1980 i od 1983.) u kome je završio blistavu karijeru.

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović je preminuo 16. decembra 2022. godine, nakon trogodišnje borbe sa opakom bolešću.

Kada je reč o sportskoj karijeri, popularni Miha je nastupao za ekipe Borova, Vojvodine, Crvene zvezde, Rome, Sampdorije, Lacija i Intera, dok je trenersku karijeru gradio u brojnim italijanskim klubovima, da bi 2018. godine kratko vreme proveo u lisabonskom sportingu, a na klupi nacionalne selekcije Srbije sedeo je maja 2012. do oktobra naredne godine.

Sa beogradskim crveno-belima je osvojio trofej Lige šampiona, a o njegovim igračkim kvalitetima je suvišno pričati.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Siniša Mihajlović

 

Maradona

Podelio je titulu najboljeg fudbalera 20. veka s brazilskim fudbalerom Peleom, pa je i o njegovim kvalitetima suvišno reći bilo šta. U dresu seniorske reprezentacije Argentine je odigrao 91 utakmicu i postigao 34 gola.

Nastupio je na četiri Svetska prvenstva. Debitantski nastup na Mundijalima, zabeležio je 1982. godine u Španiji. Kao kapiten je predvodio reprezentaciju Argentine do titule prvaka sveta 1986. na Svetskom prvenstvu u Meksiku. Godine 1990, na Mundijalu u Italiji predvodio je Argentinu do još jednog finala, ali je tada trijumfovala Zapadna Nemačka sa 1:0 u meču u Rimu.

Kao igrač nastupao je za Argentinos i Boku juniors, Barselonu, Napoli (u kom je ostavio ogroman trag), Sevilju i Njueld old bojs, da bi karijeru završio u Boki.

 

Pele

Slavni fudbaler napustio nas je 29. decembra 2022. i ostavio svet u suzama. Ali, kao što već znamo - legende ne umiru. Pele je ostavio neizbrisiv trag i pečat celoj jednoj fudbalskoj eri. U karijeri je ukupno postigao fascinantnih 1281 gol na 1363 utakmice. Na svetskim prvenstvima je sa ukupno 12 postignutih golova na 14 utakmica jedan od najboljih strelaca svih vremena. 

Pele je najmlađi strelac u istoriji Svetskih prvenstava - 17 godina i 239 dana, a ujedno je i najmlađi osvajač zlatne medalje. Imao je tada deset dana više.

- Pre Pelea fudbal je bio samo sport. Pele je promenio sve, napravio je od fudbala umetnost. Dao je glas siromašnima, a pre svega dao je vidljivost Brazilu, rekao je jednom prilikom Peleov slavni zemljak Nejmar.

Republika

Foto: Shutterstock

Pele

Đanluka Vijali

Bivši italijanski fudbaler i trener Đanluka Vijali preminuo je u januaru prošle godine, pet godina nako što mu je prvi put dijagnostifikivan rak pankreasa.

Bio je šampion Italije sa Sampdorijom i Juventusom, sa kojim je osvojio i Ligu šampiona, dok je sa Čelsijem osvajao engleske kupove. Sjajni napadač postigao je 259 golova na 673 utakmice za klubove u kojima je igrao. Smatra se za jednog od najboljih i najkonstantnijih italijanskih golgetera svoje generacije.

Vijali je odigrao 59 utakmica i postigao 16 golova za reprezentaciju Italije sa kojom je bio treći na Mundijalu 1990.

 

Bobi Čarlton

Proveo je 17 godina u dresu Mančester junajteda čija je legenda kluba postao i za koje je odigrao 758 mečeva i postigao 249 golova.

U kolekciji ima tri osvojene šampionske titule, FA kup i bio je šampion Evrope sa Mančester junajtedom.

Prema mišljenju mnogih Ser Bobi Čarlton je najbolji engleski fudbaler svih vremena, a 1966. godine osvojio je Zlatnu loptu.

Preminuo je prošle godine u oktobru.

 

Gerd Miler

Dres Bajerna nosio je od 1964. do 1979. godine, i sa Bavarcima je bio petostruki prvak Nemačke i trostruki šampion Evrope.

Sa reprezentacijom , tada Zapadne Nemačke, je bio svetski prvak 1974. godine i evropski šampion dve godine ranije. Miler je gotovo četiri decenije bio najbolji strelac nemačke reprezentacije, sve dok ga na večitoj listi nije prestigao Miroslav Klose.

Stariji navijači i stručnjaci, međutim, kažu da njihov učinak nije za poređenje. Klose je za državni tim postigao 71 pogodak u 137 susreta, dok je Mileru bilo potrebno samo 62 zvanične utakmice da bude strelac 68 puta.

Ako se tome doda da je za Bajern u 427 bundesligaških mečeva zatresao mrežu 365 puta, da je u doba kad su klubovi imali mnogo manje ispita tokom sezone u evropskim kupovima postigao ukupno 56 golova i da je čak sedam puta bio najbolji strelac Bundeslige, onda je jasno da je reč o golgeteru kakav se rađa jednom u sto godina.

Preminuo je 2021. u avgustu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Gerd Miler protiv Sovjetskog saveza

Kolin Bel

Za Mančester siti je igrao u periodu od 1966. do 1979. godine i ukupno je na 492 utakmice postigao 152 gola, dok je za Englesku zabeležio 48 nastupa. Bel je bio jedan od miljenika navijača "građana", a 2004. godine su izglasali da jedna od tribina stadiona ponese njegovo ime. Sa Sitijem je osvojio sedam pehara, uključujući tu i titulu iz 1968 godine, a dve godine kasnije je sa tim sjajnim timom osvojio i Kup kupova.

Bel je legenda kluba iz Mančestera, a preminuo je početkom 2021. godine.

 

Žist Fonten

Fonten će ostati upamćen kao jedini fudbaler koji je na jednom Svetskom prvenstvu, u Švedskoj 1958. godine, postigao rekordnih 13 golova. Žist Fonten bio je jedan od najboljih napadača u svoje vreme, pa je u dresu reprezentacije Francuske odigrao 21 utakmicu, a postigao je čak 30 pogodaka. Za nacionalni tim igrao je od 1953. do 1960. godine.

Fonten je rođen u Maroku 1933. godine, a tokom svoje veoma uspešne karijere nosio je dresove USM Kazablanke, Nice i Remsa. Preminuo je prošle godine u martu.

 

Momčilo Vukotić

Jedna od najvećih legendi u istoriji Partizana Momčilo Moca Vukotić umro je posle kraće i teške bolesti u Beogradu krajem 2021. godine. 

Legendarni fudbaler je odigrao 791 meč za klub iz Humske, sa Partizanom je kao igrač osvojio tri prvenstva Jugoslavije, dok je kao trener uzeo Kup i Superkup.

Za reprezentaciju je debitovao 20. septembra 1972. protiv Italije (1:3) u Torinu postigavši jedini gol za Jugoslaviju, a od dresa s državnim grbom oprostio se 4. oktobra 1978. na utakmici protiv Španije (1:2) u Zagrebu. Odigrao je 14 utakmica i postigao četiri gola.

 

Milutin Šoškić

Bio je startni golman Partizana tokom finala Kupa evropskih šampiona 1966. protiv Real Madrida. 

Prvo veliko takmičenje Šoškića sa reprezentacijom je bilo Evropsko prvenstvo 1960. na kome je osvojena srebrna medalja nakon pobede u polufinalu nad domaćinom Francuskom od 5:4 i poraza od Sovjetskog Saveza u finalu sa 2:1 nakon produžetaka.

Te iste godine Šoškić je sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu. U finalu je pobeđena Danska sa 3:1.

Šoškić je doživeo veliko priznanje kada je pozvan u „tim sveta“ na utakmicu Engleska- Ostatak sveta koja se igrala na "Vembliju“ 1965. Tako se našao među najboljim fudbalerima tog vremena.

Republika

Foto: Starsport

Milutin Šoškić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading