LEGENDE SU REKLE ZBOGOM FUDBALU! OVO SU 10 NAJBOLJIH igrača koji okačili kopačke o klin u 2023. godini!

Autor:

Sport

30.12.2023

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavljamo vam najveće legende najpopularnijeg sporta koje su oprostile u godini za nama.

LEGENDE SU REKLE ZBOGOM FUDBALU! OVO SU 10 NAJBOLJIH igrača koji okačili kopačke o klin u 2023. godini!

Foto: Tanjug/AP

Zlatan Ibrahimović

U 2023. godini mogli smo videti neke od velikih mladih nada kako pokazuju svoj potencijal na fudbalskim terenima širom sveta. Džud Belingam već osvaja Evropu svojim vanserijskim umećem, Vinisijus i Rodrigo plešu po bokovima Real Madrida, a sigurno je da nas očekuju godine u kojima će Mbape i Haland imati privatne bitke oko Zlatne lopte, baš kao jedan legendarni dvojac pre njih. 

Ipak, kako u fudbalu cveta mladost, tako se sa vremenom gase karijere prošlih asova i legendi, tako da svake godine vidimo neke majstore, koji su nas očaravali u mladosti, kako se opraštaju od "prelepe igre". 

Upravo zato, podsećamo vas na 10 najboljih fudbalera koji su završili svoje karijere u godini što izmiče. Sigurno je da nisu navedeni svi, ali usled gustog izbora odabrali smo one sa najdubljim tragom u fudbalu. 

10. Teo Volkot

Zasigurno najmanje zvučno ime na ovoj listi, ali svakako ono koje niko ne može da ne prepozna. Bivši engleski reprezentativac pojavio se u Sautemptonu i zaludeo je englesku fudbalsku javnost. Sigurno nikome nije lako da shvati da se onaj momak u suviše širokom dresu, što "šparta" po krilu, pojavio pre nekih 19 godina, tačnije davne 2004.

Nažalost, svi znamo da je od onog transfera u Arsenal zauvek ostao veliki talenat, koga su povrede osakatile. U karijeri je odigrao 418 mečeva i postigao 84 gola. 

9. Dijego Godin 

Reprezentativca Urugvaja teško je zamisliti u bilo čemu, sem u crveno-belom dresu. Legenda Atletiko Madrida je za klub sa Vanda Metropolitano stadiona odigrala 277 duela i bila je nezamenljiva. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dijego Godin (levo)

Bio je stub odbrane u čvrstom sistemu Dijega Simeonea, u liniji koju je retko ko u Evropi mogao da probije. Iza sebe je ostavio titulu prvaka Lige Evrope, jednu Primeru, a nedostaje mu Liga šampiona. Dolazio je u dva navrata do samog finala, ali oba puta ostao je praznih šaka.

Posle Atletika, odlazi u Inter, da bi karijeru okončao u argentinskom Velesu. 

8. Đorđo Kjelini

Teško je bilo setiti se ekipe Juventusa u jendom trenutku u istoriji, a ne zamisliti tročlani bedem u defanzivi sačinjen o Bonućija, Barzaljija i Đorđa Kjelinija. Ovaj trio ostaće upamćen kao jedna od najboljih odbrana Serije A.

Foto: Tanjug/AP

Đorđo Kjelini

U poslednjim danima 2023. godine penzioner je postao i fudbaler Đorđo Kjelini (39). Čuveni italijanski štoper odlučio je da posle 23 sezone svira kraj. Kjelini se od fudbala oprostio kao igrač Los Anđeles Galaksija i to posle poraza od Kolumbusa u finalu MLS kupa (2:1). Ipak, tokom većeg dela svoje karijere, tačnije 18 godina branio je boje Juventusa. 

7. Đanluiđi Bufon

A kada pominjemo neprobojni trio, ne može se izostaviti ono što je popravljalo svaki propust. Čak i da je muva proletala između gorepomeutih fudbalera, delovalo je da bi veliki Điđi bio tu da spreči ikakvu opasnost po gol "stare dame".

 

Foto: Tanjug/AP

Đanluiđi Bufon

U bogatoj karijeri, osvojio je mnoštvo trofeja, ali je svakako najvredniji onaj sa reprezentacijom Italije na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine. Pored toga, sa "starom damom" je deset puta bio šampion Italije, šest puta je podizao nacionalni Kup (Juventus pet, Parma jedan) i sedam Superkupova (Juventus šest, Parma jedan).

Ostaće upamćeno i to da je proveo sezonu u Parizu, gde je postao šampion države, da bi se ubrzo vratio svojoj najvećoj ljubavi u Torinu. 

6. Sesk Fabregas 

Jeste istina da nije već dugo na fudbalskoj mapi, te da vrlo veliki period nije igrao na ozbiljnom nivou, ali kada je igrao, dešavalo se nešto specijalno. Fabregas - odbegla zvezda Arsenala; Barsin vojnik pod komandom Pepa Gvardiole; Čelsijev X faktor. Sve ovo bi mogli biti sinonimi za neverovatnog španca bogate karijere i još bogatije vitrine. 

Foto: Tanjug/AP

Sesk Fabregas

Harizmatični vezista je najveće uspehe ostvario sa reprezentacijom Španije, Bio je član zlatne generacije "furije" koja je dominirala svetskim fudbalom i u četiri godine bila prvak sveta (2010) i dva puta šampion Evrope (2008. i 2012).

Karijeru je završio na zanimljiv način. Nije želeo da ostane u Monaku, već je pošao putem Italije gde je obukao dres kluba Komo iz Serije B. Odigrao je sezonu, čak bio i privremeni trener, a onda okačio kopačke o klin u julu 2023. godine. 

5. David Silva

Još jedan Španac na ovoj listi i nikako nezasluženo. Kao i Fabregas, učestvovao je u legenadarnim pohodima svoje reprezentacije na Mundijal 2010. godine i Evropsko prvenstvo 2008. odnosno 2012.

Foto: Tanjug/AP

David Silva (desno)

O klupskoj karijeri ne treba ništa govoriti. Samo treba pokazati ka kipu ispred Etihada i već postaje jasno koliki je trag španski đavo iz sredine terena ostavio u Mančester sitiju. 

Pored Sitija, branio je i plave boje Real Sosijedada, a karijeru je započeo u Valensiji. 

4. Eden Azar

Svi želimo da ga se sećamo iz perioda provedenog u Čelsiju. To je bio Azar za koga se mislilo da može razbiti dominaciju velikog "dueta", Ronalda i Mesija. Taj Azar je bio nezaustavljiv po bočnim stranama terena Premijer lige. 

Onda je došao taj već dugo spominjani transfer u Real Madrid. Pre sage sa Mbapeom bila je saga oko Azara, i mada ne toliko dramatična, svakako je kopkala ljubitelje fudbala.

 

Foto: Tanjug/AP

Eden Azar

Kada je predstavljen na stadionu "Santijago Bernabeu", izgledalo je da je svet pod njegovim nogama. Liga šampiona je tu, možda i Zlatna lopta, sve je moglo da se ostvari, da nije bilo povreda i da je bilo odgovarajućeg stava.

Era u Madridu ostaće nezapamćena, ali fudbalska magija svakako ne. Za četiri godine odigrao je tek 54 meča, a kraj je ozvaničio u oktobru 2023. 

3. Geret Bejl 

Reprezentativac Velsa, Geret Bejl, osvojio je sve što se u fudbalu može osvojiti. Pojavio se, kao i mnogi 2000-ih godina u Engleskoj, u Sautemptonu, a njegove talente je uvideo Totenhem. 

Foto: Tanjug/AP

Geret Bejl

U "pevcima" počinje fudbalska rapsodija velškog internacionalca, odigrao je 203 utakmice i postigao 55 pogodaka, a nakon šest sezona spakovao je kofere i tada kao najskuplji fudbaler otišao u Real Madrid za 100,8 miliona evra. Sa „kraljavema" je osvojio sve što se osvojiti može, pa tako u svojoj kolekciji ima pet trofeja Lige šampiona, tri titule prvaka Španije, jedan Kup kralja, jedan superkup Španije, tri Superkupa Evrope, kao i tri svetska klupska prvenstva. 

Karijeru je okončao preko bare, u Los Anđelesu.

2. Mesut Ozil 

Ozilova karijera devinitivno pripada kategoriji "šta je moglo biti". Reprezentativac Nemačke je bio blagosloven prvim dodirom kakav malo ko ima; talentom zbog kog je postao u jednom momentu unikat u svetu fudbala. 

Foto: Tanjug/AP

Mesut Ozil

Osvojivši Svetsko prvenstvo, igrajući za Real Madrid i Arsenal, moguće je da mu je ponestalo motivacije za još. Penzionisao se u redovima Fenerbahčea, posle mnogih političkih problema, sa svojim najboljim fudbalskim danima daleko iza sebe. 

1. Zlatan Ibrahimović

Legenda sporta, igrački i karakterno; unikat u svakom smislu, jedinstven i neponovljiv. Zlatan je ostavio dubok trag gde god da je bio, a bio je svuda. Od Engleske do Španije, od Francuske do Italije, od Holandije pa čak do Amerike. Ibrahimović je pravi svetski putnik, a nigde nije došao isključivo zbog turizma. 

Foto: Tanjug/AP

Zlatan Ibrahimović

Igrao je za Ajaks, Inter, Pariz, Mančester junajted, Los Anđeles, Milan i Barselonu, odigrao je  635 utakmica i postigao 405 golova za sve klubove. 

U ormaru mu stoje trofeji Lige 1, Primere i Serije A, a uspeo je da se dokopa i Lige Evrope sa Mančester junajtedom. Ostaje žal što nije uspeo da se izbori za dugo očekivani pehar Lige šampiona, ali to nikako ne umanjuje veliku karijeru koju je Ibrahimović ostavio iza sebe. 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading