SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: FIFA izbacuje reprezentaciju iz svih takmičenja zbog mešanja politike u sport?

Autor: P. Z.

Sport

25.12.2023

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika suspenzija na pomolu.

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: FIFA izbacuje reprezentaciju iz svih takmičenja zbog mešanja politike u sport?

Foto: Starsport

Strahinja Pavlović na meču Srbija - Brazil

Brazilskoj fudbalskoj federaciji preti ozbiljna kazna od strane FIFA zbog mešanja politike u sport.

Međunarodna fudbalska federacija upalila je alarm zbog nedavnih dešavanja u Savezu Brazila, posebno zbog mogućeg odlaska Ednalda Rodrigeša sa mesta prvog čoveka.

FIFA smatra da je sklanjanje Rodrigeša sa mesta predsednika Saveza neosnovano, te je upozorila Brazilce na moguće sankcije, uključujući čak i suspenziju sa međunarodnih takmičenja.

Situacija se zakomplikovala 7. decembra kada je sud u Rio de Žaneiru oduzeo Rodrigešu mesto predsednika CBF zbog navodnih nepravilnosti tokom njegovog dolaska na funkciju 2022. godine. Ova odluka je izazvala reakciju FIFA koja je istakla da se radi o kršenju sopstvene povelje o nemešanju državnih organa u sportska pitanja.

Izbori za novog predsednika Saveza Brazila zakazani su za januar naredne godine, a čelnici Svetske fudbalske federacije najavili su prisustvo svojih predstavnika u Brazilu.

Takođe, iz FIFA su najavili sastanak sa Brazilcima pre izbora kako bi zajedno radili na pronalaženju rešenja za novonastalu situaciju i izbegli eventualne radikalne mere poput suspenzije sa međunarodnih takmičenja.

- To će takođe značiti da službena lica, timovi i klubovi CBF, više neće moći da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, sve dok je suspenzija na snazi - navodi se u otvorenom pismu FIFA.

Svi oči su sada uprte ka Brazilu, a fudbalska javnost sa nestrpljenjem očekuje rasplet ove političko-sportske drame koja bi mogla imati dalekosežne posledice po brazilski fudbal.

Hoće li Brazilci uspeti da reše ovu krizu i izbegnu suspenziju sa međunarodnih takmičenja, ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Ukoliko dođe do suspenzije, to bi moglo da spreči reprezentacije Brazila i Srbije da se po treći put uzastopno sastanu na Svetskom prvenstvu. Naravno, čak i da se prethodno obe selekcije kvalifikuju za Mundijal, nije sigurno da bi ih žreb ponovo spojio, ali bi šansa postojala, dok bi u slučaju suspenzije nasilno bio prekinut niz duela "orlova" i "karioka".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading