SUPERLIGA DOBILA DOZVOLU, ALI SU VELIKANI PROTIV NJE?! Čeferin im se sa pravom SMEJE - NIKO ne ŽELI da učestvuje!

Autor:

Sport

21.12.2023

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzdrmana je jutros bila evropska fudbalska javnost.

SUPERLIGA DOBILA DOZVOLU, ALI SU VELIKANI PROTIV NJE?! Čeferin im se sa pravom SMEJE - NIKO ne ŽELI da učestvuje!

Foto: printskrin/vikipedia

Sud pravde Evropske unije saopštio je jutros da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zloupotrebile dominantan položaj blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira, Superlige, prenosi Rojters.

- Pobedili smo! Monopol UEFA je gotov, a fudbal je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami da odlučuju o svojoj budućnosti - rekao je izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart.

Sve je izgledalo bajno za osnivače Superlige jutros kada je ova odluka doneta, međutim, stvari ne izgledaju uopšte dobro po njih.

Kako dan odmiče, tako se sve više klubova izjašnjava kako ne planira da učestvuje u ovoj organizaciji.

- Mogu da prave šta im je volja. Nadam se da će imati divno takmičenje sa samo dva kluba (prim. aut. Barselona i Real Madrid). Smejem se. Ovaj sistem koji su predstavili danas je čak i bliži onom koji je prezentovan 2021. godine i koji je odbačen od strane svih u fudbalu - istakao je prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin, prenosi Skajsport.

Čini se da ima pravo. Za sada su učešće negirali Bajern Minhen, Atletiko Madrid, Mančester Junajted, Roma, Sevilja, Borusija Dortmund, Pari Sen Žermen, Seltik, Mančester Siti, Monako i Bajer Leverkuzen.

Evo šta kažu iz klubova.

Sa Old Traforda su izjavili sledeće:

Naša pozicija se nije promenila. Ostajemo u UEFA takmičenjima i u saradnji s UEFA, Premijer ligom i pripadajućim klubovima - ističu iz tabora "crvenih đavola".

Iz Atletika su jasno poručili:

Evropska fudbalska porodica ne želi da bude deo Superlige. Nemačka, Engleska, Italija, Francuska i Španija (osim Reala i Barselone) ne žele Superligu. Mi se zalažemo za zaštitu evropske fudbalske porodice, očuvanja domaćih prvenstava i održavanja kvalifikacija za evropska takmičenja na temelju ostvarenih rezultata - sigurni su bili iz crveno-plavog dela Madrida.

Pomalo kontradiktorno, iz PSŽ poručuju da podržavaju vrednosti otvorenog takmičenja.

- Pari Sen Žermen u potpunosti odbacuje bilo kakve planove za takozvanu Superligu, što je bio slučaj od prvog dana i uvek će tako biti. Kao ponosna evropska institucija, podržavamo principe evropskog sportskog modela i vrednosti otvorenog takmičenja, sa svim akterima, posebno sa navijačima kojima je fudbal u srcu, napisao je predsednik Pariza Naser Al Kelaifi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Naser Al-Kelaifi

U Nemačkoj su takođe svi izričiti po pitanju Superlige.

- Jasno je da je Bajern zatvorio vrata Superligi. Takvo bi takmičenje predstavljalo napad na važnost domaćih takmičenja i evropski fudbal kao celinu - izjavili su iz Minhena, dok su i iz tabora njihovog najvećeg rivala bili kratki:

Borusija nije i neće biti dostupna za Superligu - poručuju iz Dortmunda.

Najprijatnije iznenađenje Superlige Bajer Leverkuzen je poslednji u nizu koji je stao uz UEFA.

- Takozvana Superliga nema izgleda za uspeh bez podrške evropskih klubova, uključujući i Bajer Leverkuzen - stoji u saopštenju Verkselfa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading