ONI SU NAM DOLAZILI GLAVE: Utakmice koje su obeležile krah našeg nacionalnog tima u prethodnim pokušajima da se domognemo Evropskog prvenstva!

Autor:

Sport

14.10.2023

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada, ako ne sada...

ONI SU NAM DOLAZILI GLAVE: Utakmice koje su obeležile krah našeg nacionalnog tima u prethodnim pokušajima da se domognemo Evropskog prvenstva!

Foto: Twiiter.com/Euro 2024

Reprezentacija Srbije u fudbalu nalazi se pred istorijskim plasmanom na Evropsko prvenstvo, takmičenje na kojem naša nacionalna selekcija nije učestvovala još od davne 2000. godine.

Pred izabranicima selektora Dragana Stojkovića su dve, verovatno i odlučujuće utakmice protiv selekcija Mađarske u Budimpšeti i Crne Gore u Beogradu i nakon njih, na osnovu ostvarenog, imaćemo prilike da li je srpski fudbal konačno nakon gotovo četvrt veka prevazišao "kletvu" zvanu plasman na evrospku smotru reprezentativnog fudbala.

Ujedno, uoči duela na "Puškaš Areni" možemo se i podsetiti ključnih mečeva koji su onemogućili naš nacionalni sastav sa se domogne učešća.

- EURO 2004:

Za navedeno takmičenje tadašnja selekcija Srbije i Crne Gore nalazila se u kvalifikacionoj "grupi 9" zajedno sa selekcijama Italije, Velsa, Finske i Azerbejdžana. Odlično su "plavi" predvođeni selektorom Dejanom Savićevićem startovali u kvalifikacionom ciklusu. Nakon remija u Napulju protiv Italije (1:1) i trijumfa nad Finskom u Beogradu rezultatom 2:0, usledio je šokantan remi u Podgorici protiv Azerbejdžana ns koji su se nadovezali porazi u Finskoj (0:3) i Bakuu (1:2) čime su sve šanse za odlazak u Portugal 2004. godine izgubljene.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Kvalifikacije za EURO 2004

 

- EURO 2008:

U kvalifikacijama za takmičenje koje se održalo 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj reprezentacija Srbije se našla u "grupi A" zajedno sa selekcijama Poljske, Portugala, Finske, Belgije, Kazahstana, Jermenije i Azerbejdžana.

Izabranici Havijera Klementea savladali su na startu Azerbejdžan minimalnim rezultatom 1:0, da bi nakon remija u Varšavi (1:1) usledili uspesi protiv Belgije i Jermenije i šokantan poraz u Almatiju od Kazahstana rezultaom 1:2. 

Pet meseci kasnije Srbija je poražena od Belgije (2:3) u Briselu, da bi beogradskih 0:0 protiv Finske i definitivno stavilo tačku na nadanja da naša selekcija može stići do velikog takmičenja.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Kvalifikacije za EURO 2008

 

- EURO 2012:

Ni četiri godine kasnije Srbija nije sebi trasirala put na evropsku fudbalsku smotru. Italija je u okviru "grupe C" suvereno, bez poraza stigla do prve pozicije, dok je naša selekcija šokantnim porazom na stadionu u Humskoj ulici od Estonije (1:3), kao i remijem u Talinu (1:1) sebi zatvorila vrata još jednog takmičenja.

Na kraju je srpska reprezentacija kvalifikacioni ciklus okončala na trećoj poziciji, stepenisu iza najvećeg iznenađenja Estonije koja porazom u baraž dvomeču ipak nije uspela da se domogne završnog turnira.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Kvalifikacije za EURO 2012

 

- EURO 2016:

Kvalifikaciona "grupa I" za plasman u Francusku 2016. godine donela je srpskoj reprezentaciji duele protiv Portugala, Danske, Albanije i Jermenije.

Na početnih 1:1 u Jerevanu nadovezao se skandal u režiji Albanaca iz južne srpske pokrajine koji su na tokom duela na stadionu u Humskoj doneli dron za zastavom tzv. "velike Albanije" što je dovelo do prekida susreta, a kasnije i kažnjavanja srpske fudbalske reprezentacije.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Kvalifikacije za EURO 2016

 

- EURO 2020:

Ni na prethodnoj smotri evrospkog fudbala, koja je odigrana širom Starog kontinenta, Srbija se nije našla.

U kvalifikacionoj "grupi B" selekcije Ukrajine i Portugala bile su nepremostiva prepreka, a već drugi kvalifikacioni duel u Ljvovu i visoki poraz rezultatom 0:5 usmerio je sva dešavanja u kvalifikacijama.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Kvalifikacije za EURO 2020

 

Ostaje nada da je iz svih navedenih slučajeva izvučena dobra pouka i da se srpskom nacionalnom timu neće ponoviti prethodne greške koje bi nas mogle koštati još jednog odsustva sa Evropskog fudbalskog šampionata. Četrt veka je predugačak period.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading