PIKSI RUŠI REKORD STAR TRI DECENIJE! Selektor "orlova" ima priliku da OBORI dostignuće svog UČITELJA!

Autor:

Sport

12.10.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo se čeka 30 godina.

PIKSI RUŠI REKORD STAR TRI DECENIJE! Selektor "orlova" ima priliku da OBORI dostignuće svog UČITELJA!

Foto: FSS

Selektor Srbije Dragan Stojković "Piksi" preuzeo je kormilo "orlova pred start kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Taj izazov je besprekorno odrađen, pa se srpska selekcija maltene "prošetala" do prvog mesta u grupi, obezbedivši tu poziciju i bez ijednog poraza otišla na Svetsko prvenstvo!

Sada se legendarnom kapitenu naše reprezentacije pruža prilika da posle 24 sušne godine, odvede nacionalni tim i na Prvenstvo Evrope, što mnogim njegovim prethodnicima nije pošlo za rukom.

Mnogi su bili mišljenja da će Srbija ponovo izdominirati, budući na nešto lakšu grupu koju je dobila u konkurenciji Litvanije, Crne Gore, Mađarske i Bugarske, međutim, naišla je na određen kamen spoticanja.

Poraz od Mađarske na Marakani iskomplikovao je situaciju oko direktnog plasmana, ali bi trijumf u Budimpešti u subotu veče širom otvorio vrata "orlovima" ka Nemačkoj i značajno popravio lošu sliku, koja se stvorila nakon mršavog remija u Sofiji (1:1) i šokantnog neuspeha na stadionu "Rajko Mitić" od naših severnih suseda.

Republika

Foto: Starsport

 

Poslednji selektor koji je spojio dva cela kvalifikaciona ciklusa bio je Ivica Osim još u doba nekadašnje Jugoslavije. Legendarni stručnjak je šest godina bio “savezni kapiten” reprezentacije, od 1986. do 1992. što danas predstavlja misaonu imenicu za sve koji bi da se bave istim poslom. Dovoljno je podsetiti da su se od 2001. do 2007. (šest godina) na klupi reprezentacije promenila šestorica stručnjaka i jedna tročlana komisija, a još sedmorica od 2008. do 2014.

Gledano vremenski, od Stojkovića duže na klupi reprezentacije nakon raspada velike Juge bio je Slobodan Santrač, koji je tim preuzeo u doba sankcija 1994. godine, kada su "plavi" mogli da igraju samo prijateljske utakmice i ostao je na funkciji do završetka Mundijala u Francuskoj 1998. godine. A, vremenski drugi najdugovečniji selektor nakon Osima bio je Ilija Petković koji je spojio skoro cele tri godine: od jula 2003. a tada je preuzio tim na pola kvalifikacija za EP, pa do završetka Mundijala u Nemačkoj 2006. godine. Taj staž Piksi bi mogao da nadmaši u martu.

Foto: Starsport

Osim je poslednji selektor koji je "vezao" dva ciklusa u kvalifikacijama

Aktuelni selektor Srbije je na klupi bio na 31 utakmici i više mečeva od njega, izuzimajući preminulog "Švabu", ima još jedna preminula legenda ovdašnjeg fudbala Slobodan Santrač – 43.

Ono, pak, po čemu je Piksi ispred svih je procenat uspešnosti, jer je dobio 61,3 odsto utakmica. Nešto slabiji su bili Radomir Antić (60,7 odsto) i već pomenuti Santrač (60,4 odsto). Istina, Draga Stojković može ovaj prosek da pokvari, samo ukoliko "orlovi" ne zablistaju u finišu kvalifikacija i obezbede put u Nemačku naredne godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading