PODRŠKA CRNO-BELIMA OD NEILA DOERTIJA IZ BELORUSIJE: Irskog Partizanovca bole bombe na Srbiju!

Autor:

Sport

22.08.2023

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je NATO bombardovao Jugoslaviju 1999, izašao sam na ulicu i protestvovao, kaže fudbalski fanatik nastanjen u Minsku.

PODRŠKA CRNO-BELIMA OD NEILA DOERTIJA IZ BELORUSIJE: Irskog Partizanovca bole bombe na Srbiju!

Foto: Instagram/Printscreen

Beogradski Partizan ima armiju navijača širom sveta, a tome svedoči primer Neila Doertija (46). Ljubav prema fudbalu i ideologija glavni su motivi zbog kojih je ovaj Irac nastanjen u Belorusiji svakodnevno u obeležjima crno-belih. U razgovoru za "Republiku" otkrio je više o sebi. 

- Poreklom sam iz Voterforda u Republici Irskoj, a živim i radim u Minsku još od 2015. godine. Govorim engleski, irski, ruski i pomalo francuski jezik. Vodim jutjub kanal "irishpartizan" (Irski Partizanovac, prim. aut). Zašto Partizan? Kao što je slučaj u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, Belorusija ima jaku anti-fašističku tradiciju. Beloruski Partizani borili su se sa Nacistima kao Srbi i Jugosloveni nekada, zato sam odlučio da sve spojim u "Irish Partizan". Na sebe gledam kao borca, takođe, i na svakom koraku se borim za pravdu. Oduvek sam se divio bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, naročito maršalu Titu. Stoga, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju 1999, izašao sam na ulicu i protestvovao protiv bombardovanja. Nedugo nakon toga postao sam navijač beogradskog Partizana, zato što mislim da obuhvata jugoslovensku ideju. Partizan ima mnogo navijača iz svih krajeva bivše SFRJ - kaže Neil Doerti.

Foto: Instagram/Printscreen

GROBAR 100%: Neil

Sa ponosom nosi grobarske majice.

- Posetio sam Srbiju u više navrata, poslednji put 2010. godine. Davno beše. Bio sam na stadionu u Humskoj i imao sam osećaj kao da sam posetio neku katedralu. Prvu grobarsku majicu sam dobio od prijatelja iz Srbije 2003. godine. Dugo sam je nosio. Posle su mi preporučili da majice kupujem na portalu koji se zove Srpska prodavnica. Dobio sam dobru cenu zato što sam redovan i pouzdan kupac - dodaje Irac.

Foto: Instagram/Printscreen

FUDBALSKI FAN: Na meču beloruskoj Arsenala

Govorio je o omiljenim fudbalerima, željama...

- Teško je reći koja je utakmica Partizana na mene ostavila najjači utisak, svaka je bila posebno iskustvo. Međutim, imam želju da jednog dana prisustvujem večitom derbiju. To je bez dileme najveća i najstrastvenija fudbalska utakmica na svetu. Ništa sa derbijem Zvezda - Partizan ne može da se poredi. Najdraži igrači Partizana? Ima ih mnogo. Albert Nađ, Slaviša Jokanović, Džoni Novak, Saša Ilić, Predrag Mijatović, a od mlađih Dušan Vlahović i Andrija Živković. Moj prijatelj iz Škotske, inače navijač Dandi junajteda, upuznao je Ivana Golca i rekao za njega da je apsolutna legenda - naglašava ovaj fudbalski fan.

Foto: Instagram printscreen

SVUDA SA PARTIZANOM: Irac iz Voterforda

Njegov voljeni klub prepoznatljiv je svuda, međutim...

- Svi moji prijatelji, bilo da su Irci, Rusi ili Belorusi, misle da je kul što nosim obeležja Partizana. Partizan je takođe prepoznatljiv i u Irskoj, ali moram priznati da je Crvena zvezda još poznatija zbog osvajanja Kupa šampiona. Takođe, Zvezda je igrala sa Kork sitijem u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2006. Tada su u Korku bili i navijači Zvezde iz Irske i Velike Britanije. Inače, kritikovan sam od strane Zvezdinih navijača što stalno nosim crno-belo, ali ja nemam ništa protiv njih - šaljivo nastavlja Neil.

Često posećuje fudbalske terene širom Belorusije.

- Nažalost, fudbal u Belorusiji je niskog standarda. Sankcije koje je uveo Zapad Rusiji i Belorusiji, a sa kojima se ne slažem, klubove su učinili siromašnim. Veoma sam ljut zbog takvog licemerja. Niko nije sankcionisao britanske, nemačke ili italijanske klubove kada je NATO bombardovao Srbiju, Libiju, Siriju ili kada je izvršio invaziju na Irak. Idem na koliko god mogu utakmica. Nemam omiljeni klub u Belorusiji, ali mi je posebno drag Dinamo iz Minska - zaključio je Neil Doerti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading