ISTORIJA SUPERLIGE: Samo tri ekipe nikada nisu ispale, a svega četiri su igrale i prvu i aktuelnu sezonu!

Autor:

Sport

12.08.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipe u elitnom rangu takmičenja menjaju se brzinom svetlosti.

ISTORIJA SUPERLIGE: Samo tri ekipe nikada nisu ispale, a svega četiri su igrale i prvu i aktuelnu sezonu!

Foto: Starsport

Duel Dragovića i Natha na večitom derbiju

Fudbalska Superliga Srbije, kao samostalne države, ove sezone puni punoletstvo, pošto je pre dve nedelje počela njena 18. takmičarska godina.

Tokom prvog nacionalnog prvenstva Srbije, u sezoni 2006/07, Superligu je činilo 12 timova, od kojih su trenutno samo četiri ekipe deo elitnog ranga takmičenja u državi.

Naravno, to su večiti rivali Crvena zvezda i Partizan, zatim novosadska Vojvodina, kao i ekipa Voždovca.

Zanimljivo je da su baš u toj prvoj sezoni "zmajevi" ispali iz lige, što ostavlja naša dva najtrofejnija kluba i crveno-bele iz "srpske Atine" kao jedina tri kluba koja u samostalnoj Srbiji nikada nisu igrali van Superlige.

Tokom za sada odigranih 17 sezona, najtrofejnija je Crvena zvezda koja je devet puta bila šampion Srbije, dok je Partizan osvojio osam titula.

Republika

Foto: Starsport

Večiti derbi iz 2015. godine

Što se Vojvodine tiče, ona je bila vicešampion države 2009. godine, dok je u sedam navrata bila trećeplasirana na tabeli. Najgori plasman je novosadska "stara dama" ostvarila 2018. godine, kada je sezonu završila na osmom mestu, što jasno pokazuje da nikada nije bila blizu ispadanja.

Kada su večiti rivali u pitanju, oni su ukupno tri puta bili van Top 2 na kraju sezone. Prva je to okusila Crvena zvezda koja je u sezoni 2008/09 završila treća, iza Partizana i Vojvodine, što joj je bio i jedini kiks tog tipa. Sa druge strane, Partizan je iza Zvezde i niškog Radničkog, kao treći završio 2019. godine, a prošle sezone je bio četvrti, iza crveno-belih, TSC-a i Čukaričkog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading