AUSTRALIJA PREKO SPORTA PLAĆA UBICE SRBA - Ovako se milionima dolara uzdiže ustaška ideologija

Autor:

Sport

09.08.2023

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlade više država, pre svega Viktorije, Novog Južnog Velsa i Južne Australije, dale nedavno više od dva miliona dolara hrvatskim klubovima koji otvoreno promovišu zlodela nad našim narodom.

AUSTRALIJA PREKO SPORTA PLAĆA UBICE SRBA - Ovako se milionima dolara uzdiže ustaška ideologija

Foto: Printskrin/fejsbuk

Australijske vlasti pomažu ubice Srba. Da je to nekada bio legitiman cilj, kako u vreme Nezavisne države Hrvatske tako i posle, pa i u poslednjim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, nažalost, neki smatraju i danas. I to ne samo oni koji otvoreno propagiraju ustašku ideologiju, već i njihovi finansijeri, koji im konstantno upumpavaju milione australijskih dolara.

Naime, na dalekom kontinentu je kao bomba odjeknula vest koju su iskopali tamošnji mediji da vlade više država, pre svega Viktorije, Novog Južnog Velsa i Južne Australije, daju milione dolara hrvatskim klubovima koji otvoreno promovišu ustašku ideologiju, fašističke simbole i redovno obeležavaju sve za njih važnije datume na koje su se odvijala zlodela nad Srbima i drugim nehrvatskim stanovništvom.

Foto: Printskrin/fejsbuk

Juli Čirjak

Tako su tamošnji dnevni list Ejdž iz Melburna i portal Sidnej morning herald do tančina istražili šemu kroz koju je samo nedavno dato dva miliona australijskih dolara hrvatskoj zajednici, koja otvoreno promoviše ustašku ideologiju. Sve ide preko klubova i hrvatskih sportskih udruženja. Možda i najokoreliji je FK Adelejd kroejšn rajders, koji je osnovan davne 1952. a u čijim prostorijama na zidu ponosno stoje slike ustaškog poglavara Alojzijea Stepinca, Antea Pavelića i Franje Tuđmana. Pritom se prostorije kluba nalaze u okviru Hrvatskog sportskog centra u Adelejdu na čijem je čelu izvesna Juli Čirjak, žena koja otvoreno promoviše ustašku ideologiju.

Foto: Printskrin/fejsbuk

Slike Stepinca, Pavelića i Tuđmana

Tako se na njenim profilima na društvenim mrežama mogu videti slike na kojima nosi kokardu sa ustaškim slovom "U", ali i majice sa natpisom "Za dom spremni". Da skandal bude veći, ona ideologiju u kojoj je ubijanje Srba normalna stvar uči i decu. O tome svedoči fotografija dečaka iz jednog fudbalskog kluba kako sa njom poziraju a u pozadini se vide hrvatske zastave sa šahovnicom na kojoj je prvo polje belo, što je bio slučaj u HDH.

Foto: Facebook

Juli Čirjak sa decom pored ustaških zastava

Ali vratimo se milionima koje Australijanci iz budžeta daju za razvoj svega pomenutog. Južna Australija je pomenutom Centru na čelu sa Čirjakovom nedavno uplatila 1.500.000 australijskih dolara, a ček je uručio premijer te države Peter Malinauskas (pogledati glavnu fotografiju). U obrazloženju je navedeno da oni podržavaju sve etničke zajednice na svojoj teritoriji i pomažu promovisanju njihovih vrednosti, a to što te ideologije promovišu ubijanje drugih naroda njima nije važno.

Istovremeno, Vlada Teritorije glavnog grada Kanbere je dala 75.000 dolara za hrvatski fudbalski klub O`Konor Najts, a koji takođe na zidu ima sliku Pavelića. Taj klub u potpisima u svim svojim dopisima i na društvenim mrežama koristi parolu "Za dom spremni". Slična je priča i sa klubom Melburn Najts koji planira nadogradnju stadiona i to sredstvima od 750.000 dolara koja im je obećala država Viktorija. U pitanju je klub čiji navijači saluiraju fašističkim pozdravima i pevaju ustaške pesme.

 

 

Da skandal bude veči, država Viktorija ovakvim donacijama krši sopstvene zakone, odnosno žmuri na oba oka i pravi se da to ne vidi. Naime, promovisanje fašizma je tamo krivično delo, a propisane su kazne do 12 meseci zatvora i novčano 22.000 dolara. Ali se ti zakoni ne sprovode kao neki drugi, mada je i matematika na strani Hrvata - Dobiješ milione, a čak i da te kazne platiš nekoliko desetina dolara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading