DEPRESIJA SVE VIŠE UZIMA MAHA: Poznati SPORTISTI koji se bore protiv TIHE BOLESTI!

Autor:

Sport

05.08.2023

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naizgled savršen život ispod fasade nekad krije velike probleme.

DEPRESIJA SVE VIŠE UZIMA MAHA: Poznati SPORTISTI koji se bore protiv TIHE BOLESTI!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Depresija je jedno od novih oboljenja 21. veka. Često ljudi ne veruju u mentalne bolesti, posebno kod mladih i uspešnih ljudi. Oni koji istupe i javno govore o svojoj borbi često budu stigmatizovani. 

U sportu je sve više slučajeva borbe sa mentalnim zdravljem. Pritisak javnosti, očekivanja okoline, samokritičnost, uvrede sa društvenih mreža, odsustvo zbog povrede, sve su ovo razlozi koji mogu da naruše mentalnu higijenu.

Mišljenje javnosti je da ukoliko je neko poznat, bogat, uspešan u onome što radi, da njemu nije dozvoljeno da ima problema. Često se čuje da je depresija bolest razmaženih, što nažalost može dovesti i do fatalnih ishoda.

Kada čoveka uhvati ova podmukla bolest, ima utisak da je sam na svetu i u svojoj borbi, iako je okružen ljudima koji mu pružaju svu moguću podršku.

Jako je bitno da poznati istupe, govore javno o svojim "demonima" i na taj način daju do znanja onima koji kriju svoju bol da je to normalna stvar koja može da se reši razgovorom sa stručnim licem.

Riki Rubio plejmejker košarkaške reprezentacije Španije poslednji je u nizu sportista koji je priznao probleme sa mentalnim zdravljem.

Republika

Foto: Starsport

Riki Rubio

 

Povukao se Riki iz reprezentacije pred Mundobasket, rekavši da nije mentalno spreman za izazove koji ga očekuju.

- Odlučio sam da prekinem profesionalne aktivnosti kako bih se brinuo o svom mentalnom zdravlju. Želim da se zahvalim na podršci koju sam dobio od Saveza. Razumeli su moju odluku. Danas porodica ima više smisla nego ikada. Hvala. Zamolio bih da se poštuje moja privatnost. Više informacija ću dati kada za to dođe vreme - saopštio je Rubio.

Njegov dugogodišnji saigrač iz Klivlend Kavalirsa Kevin Lav takođe je imao sličnih problema.

- Kada dođeš do tačke u životu gde ti svaki dan izgleda isto, dolaziš do toga da ti suicidalne misli dolaze u glavu. Počinješ da razmišljaš o tome i kako bi to napravio. To su bili vrlo strašni trenuci u mom životu.Imao sam nekoliko načina, ali dobro je što dok kreneš tražiti na internetu o tome izleti ti Nacionalni centar za sprečavanje samoubistva. Bilo je zastrašujuće samo razmišljati o tome kako samom sebi oduzeti život, 2012. sam planirao kako se ubiti. Često sam razmišljao o tome - rekao je svojevremeno Lav.

Andres Inijesta, jedan od najboljih veznih fudbalera svih vremena, legenda Barselone i reprezentacije Španije takođe je javno govorio o svojoj borbi.

Republika

Foto: Ap photo

Andres Inijesta

 

Odlučio sam da govorim o svom mentalnom zdravlju i borbi protiv depresije. Znam da sam javna osoba, ali morao sam reći neke stvari onakve kakve jesu. Nikad nisam razmišljao o tome hoće li me neko nazvati ludim ili slabim. Nisam imao energije ni volje za životom. Prvo te pregledaju, pa sve bude ok, a onda shvatiš da se dešava ponovo. Kad sam se borio s depresijom najbolji deo dana mi je bio kada popijem tabletu i legnem da spavam. Izgubiš svu životnu radost. Zagrlim ženu, a osetim kao da grlim jastuk. Jako je važno da govorim o ovome.  U teoriji imam sav novac, automobile, kuće, ali ovo se može dogoditi svakome. Nije do materijalnog - rekao je Inijesta

Josip Iličić bivši fudbaler Atalante takođe je žrtva podmukle bolest.

Slovenac je čak i hospitalizovan zbog tada "misteriozne" bolesti, ali se kasnije saznalo da boluje od depresije od koje se lečio u Italiji. Nakon vrhunske sezone, Josip je pao u krevet, nije imao volje da radi ništa, smršao je 20 kilograma, a svaki dan mu je bio mučenje. Puno je bilo nagađanja oko toga šta je dovelo do tog stanja. Navodno ga je žena varala, teško je podnosio broj mrtvih tokom pandemije "koronavirusa", ali na kraju razlozi i nisu bitni. Tretirao je Iličić bolest, i vratio se fudbalu u svom Mariboru.

Ima još mnogo slučajeva sportista koji su izašli u javnost, a neki su ovu bitku izubili okončavši svoj život.

Miljan Mrdaković je preminuo tako što je digao ruku na sebe. Fudbaler mnogobrojnih klubova izgubio je bitku sa samim sobom i na veliku žalost oduzeo je svoj život.

Republika

Foto: youtube.com/Fudbalski klub Rad

Miljan Mrdaković

 

Isto su uradili Pavle Jovanović, nekadašnji član bob tima SAD-a, kao i Anđelko Miljković fudbaler.

Istraživanja koja su rađena u sklopu Premijer lige Engleske pokazala su da je čak 40 procenata bivših i sadašnjih fudbalera u problemu sa mentalnim zdravljem, i da su u nekom trenutku razmišljali o suicidu. Zabrinjavajući rezultati koji ne smeju da prođu bez reakcije.

Depresija je tihi ubica, a žrtva može biti svako. Psihoterapija više nije bauk, normalizovana je. Potrebno je edukovati decu, ohrabriti ih da razgovaraju ukoliko imaju problema  i učiniti sve da tragedije budu minimalizovane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading