EKSKLUZIVNO! MILAN MANDARIĆ O EVROTITULI MANČESTER SITIJA: Arapi ne troše badava, već samo investiraju u ljude poput Gvardiole

Autor:

Sport

12.06.2023

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da, mnogo novca izdvajaju, ali sve su to ispravni potezi. Dovode najbolje fudbalere i, ujedno, razvijaju svoju akademiju, kaže za naš portal proslavljeni Srbin

EKSKLUZIVNO! MILAN MANDARIĆ O EVROTITULI MANČESTER SITIJA: Arapi ne troše badava, već samo investiraju u ljude poput Gvardiole

Foto: FSS

Milan Mandarić i Dragan Stojković Piksi

Evropski fudbal dobio je novog vladara - Mančester siti, koji je na pogon arapskih petrodolara posle deceniju i po ostvario davnašnji cilj i osvojio Ligu šampiona.

U finalu u Istanbulu savladan je Inter minimalnim rezultatom 1:0 (0:0), a proslavljeni Milan Mandarić, srpsko-američki biznismen koji je s uspehom predvodio nekolicinu engleskih klubova, za Republiku je otkrio formulu uspeha "građana".

Republika

Foto: Tanjug/AP

ZASLUŽENO NA TRONU Fudbaleri Mančester sitija

Ostrvski tim je sada već davne 2008. došao u vlasništvo šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhameda bin Zajeda, koji je svoje čedo tek drugi put gledao uživo. Zvuči zaista nestvarno, ali poslednju Sitijevu utakmicu sa stadiona je posmatrao 2010, u pobedi od 3:0 nad Liverpulom. Ali, kad je novac u pitanju, bio je mnogo velikodušniji pošto je u ekipu s Etihada za 15 godina uložio čak 2,4 milijarde dolara.

Većina fudbalskih fanatika i pored apsolutno zaslužene evrotitule i dalje zagovara podrugljivu tezu "plastičnog i veštačkog Mančestera", koji najbolje oslikava stara srpska izreka "para vrti gde burgija neće".

Međutim, Milan Mandarić, najpoznatiji srpski i svetski cenjeni sportski radnik, ima malo drugačiju teoriju. Osvajanje "ušatog pehara" "građana" nije plod uzaludnog i bahatog trošenja para, već razumne klupske politike, koja je naposletku dala rezultate. Da se razumemo, ovo su reči čoveka koji je s uspehom predvodio Lester, Portsmut, Šefild venzdej i u Engleskoj ima kultni status.

- Svi kažu kako Arapi imaju novac, pa ga nasumično troše. Da, oni zaista izdvajaju mnogo, ali to nije trošenje zabadava, već oni samo investiraju u prave ljude, kao što je, recimo, trener Pep Gvardiola. Daju mu apsolutnu podršku u svemu što radi i to je prava stvar. Takođe, investiraju i u prave fudbalere, dok im se uporedo razvija akademija, odakle crpe nove snage. E to je fudbal! A ne da ulažete pare i oslanjate se na neke druge stvari - počinje čuveni Srbin, koji je krajem šezdesetih napustio otadžbinu i trbuhom za hlebom pošao u Ameriku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

VREDI SVAKI DINAR Pep Gvardiola

U međuvremenu je prilično prosperirao u fudbalskom biznisu i malo podrobnije je objasnio fenomen Mančester sitija.

- Oni su dokaz da je fudbal postao najveća sportska industrija. NBA liga? Ne može da parira fudbalu. Englezi su Englezi. Bio sam tamo 18 godina i njihov mentalitet je prosto fantazija. Koliko ti navijači vole klub, pa i sami igrači, to je neverovatno. Takav sklop može samo na jednom mestu na svetu - u Engleskoj. Mi iz Srbije bi trebalo malo da prepišemo njihovu terapiju. Zaista imamo talente, momke koji znaju da igraju fudbal, ali bi bilo dobro da vidimo i malo čvrstine, želje, borbenosti i ljubavi prema svom klubu. Ja sam vodio tri njihova kluba i prosto ne znam u kojem su me više voleli. Mene, klub, igrače... A ja sam samo doprinosio nekim stvarima koje nisu imali i to su ljudi znali da cene - naglašava Mandarić.

S tribina Olimpijskog stadiona "Ataturk" svedočio je Sitijevoj tituli.

- Bilo je fantastično. Ja sam srećan čovek što sam toliko godina bio deo toga. Imalo je šta da se vidi, zaista. Lep program i priznanje za mene, prezadovoljan sam. Bila je jeziva gužva posle meča, pa nisam razgovarao s akterima niti sam na tome insistirao. Dovoljno mi je bilo što sam bio deo spektakla i otišao sam sa stadiona pun utisaka - zaključio je Milan Mandarić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading