ESKOBAR O EVROPSKOM PUTU SRBIJE: Da se mi pitamo - ČLANSTVO DO 2030!

Autor:

Svet

11.06.2023

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD odlučivale, ceo region Zapadnog Balkana bio u EU do 2030. godine.

ESKOBAR O EVROPSKOM PUTU SRBIJE: Da se mi pitamo - ČLANSTVO DO 2030!

Foto: Printskrin/Youtube/24 sata Vesti

U razgovoru sa direktorom Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) iz Beograda, Zoranom Koraćem, Eskobar je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana (ZB) i istakao da zvanični Vašington vidi ovaj region kao područje ogromnih mogućnosti koje bi trebalo da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju.

- Za Srbiju i za region u celini vidi veoma pozitivnu budućnost i želi da Srbija bude čvršće "usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Evropi", a kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar ističe da je neophodno, bez odlaganja, otpočeti proces implementacije Zajednice srpskih opština. Ostaćemo veoma angažovani na Zapadnom Balkanu. Dakle, želim da počnem tako što ću to reći, iako u vestima dominiraju tenzije i politički problemi. Za vladu Sjedinjenih Američkih Država, Zapadni Balkan i dalje ostaje područje ogromnih mogućnosti. Definišuća karakteristika Zapadnog Balkana trenutno je zaista snažan ekonomski rast i snažan ekonomski potencijal - rekao je Eskobar i ocenio da region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, transportu i turizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading