FORMIRANJE ZSO JE PRAVNI ZAHTEV ZA PRIŠTINSKU VLADU! Eskobar: Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, moraju da budu dobrodošli

Autor:

Vesti

07.06.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, "ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija".

FORMIRANJE ZSO JE PRAVNI ZAHTEV ZA PRIŠTINSKU VLADU! Eskobar: Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, moraju da budu dobrodošli

Foto: printscreen/RTS

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština pravni zahtev za prištinsku vladu, i dodao da novi izbori na severu KiM ne treba da čekaju kraj jula.

- Dakle, pričam o činjenicama. To je u Briselskom sporazumu, u zaključccima Evropskog saveta, u okviru Ohridskog dogovora. To nije sporazum između Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi u proces evroatlantskih integracija, mora to da ispuni. Pitanje je da li će se ostvariti sada ili u okviru neke buduće vlade - istakao je Eskobar na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da je Ohridski dogovor "sveobuhvatan" za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

- Tu se jasno navode odgovornosti obe strane. Može se uraditi sve brzo, uključujući i formiranje ZSO. Možemo imati sve, većinu elemenata - poručio je on.

Eskobar je naglasio da, po pitanju novih izbora na severu KiM, "ne želi da čeka do kraja jula, ali da je to plan koji se trenutno razvija".

- Dakle, smatram da je najveći izazov za Srbiju da ubedi Srbe na KiM da se vrate u institucije. To je nešto gde smo usklađeni sa Srbijom. Moramo da se postaramo da Srbi koji učestvuju na izborima i vrate se u institucije, budu dobrodošli - napomenuo je Eskobar.

Na pitanje o eventualnom ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, Eskobar je rekao da Rusija ima koristi od podela u Evropi.

- Smatram da Rusija nije zainteresovana da dođe do proširenja EU, da koristi krizu u regionu kao nešto čime će dokazati da Zapad ne uspeva. Istina je da je problem na Kosovu postojao i pre Ukrajine, ali mislim da ovo sada nije posledica uticaja Rusije - dodao je Eskobar.

On je ocenio da je Severna Makedonija bila važna u postizanju sporazuma, kao i da su predlozi Skoplja "manje-više uslađeni sa evropskim predlozima".

Eskobar nije želeo da priča o krajnjim rokovima koje SAD i EU traže od Prištine.

- Nisam Kurtiju dao nikakav krajnji rok, ono što sam tražio u Prištini, to je -  pitao sam koji su naredni koraci. (Specijalni izaslanik EU) Miroslav Lajčak i ja smo rekli da nakon ove posete moramo da podnesemo izveštaje. Bela kuća od mene traži da u petak dam najnovije informacije o tome šta se dešava, a i on (Lajčak) mora da izvesti Žozepa Borelja šta se dešava. Ali, to je naredni korak za mene, nije krajnji rok. Na osnovu narednog izveštaja, donećemo neke odluke o budućnosti, ali nije nikakav krajnji rok ni za koga - naveo je Eskobar.

Na kraju, Eskobar je rekao da su SAD posvećene da "pomognu Srbiji i Kosovu na način koji odgovara svima" i da to ide ka regionalnom planu koji ide u korist svima koji žive na Zapadnom Balkanu.

- Ne smemo da zaboravimo da Balkan može da bude najbrže rastući deo Evrope, najdinamičniji deo Evrope, koji pruža doprinos regionalnoj bezbednosti - zaključio je Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (58)

Loading
đole

07.06.2023 12:45

Krajnje je vreme da svi ukore Kurtijevo bolesno ponašanje jer ne može više on da radi sta god hoće,bez posledica.

đuričanin dejan

07.06.2023 12:45

Neko bi trebalo da primora Prištinu da ispuni svoje obaveze, jer krše sva međunarodna prava i sporazume.

đekna

07.06.2023 12:46

Predsednik Vucic zeli da sve sto je dogovoreno i potpisano bude i sprovedeno

đovani

07.06.2023 12:47

Vučić se trudi da Srbima na Kosmetu obezbedi mir i bezbedan život