ZVEZDA KAO JUVENTUS: Nestvaran uspeh crveno-belih - ovo nisu uradili ni brojni VELIKANI evropskog fudbala!

Autor: Stefan Acevski

Sport

26.05.2023

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo torinski klub iz najjačih pet liga Evrope može da se pohvali istim rezultatom.

ZVEZDA KAO JUVENTUS: Nestvaran uspeh crveno-belih - ovo nisu uradili ni brojni VELIKANI evropskog fudbala!

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Čukarički sa 2:1 u finalu Kupa Srbije, pa su na taj način obezbedili novu duplu krunu.

Prethodno su crveno-beli osvojili trofej u Superligi Srbije, pošto su "oduvali" konkurenciju, a kao "šlag na tortu" je stigao i pehar u najmasovnijem takmičenju, nakon trijumfa nad gradskim rivalom.

Na taj način, Zvezda je uspela da osvoji trinaestu duplu krunu u svojoj istoriji, a treću u nizu, čime su se upisali u istoriju srpskog i evropskog fudbala.

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde proslavljaju duplu krunu

Nikada nijedan tim u našoj zemlji nije uspeo da ostvari isti rezultat. Partizan je bio blizu, ali je 2010. ostao bez trofeja u Kupu, porazom u polufinalu od Vojvodine, pa mu nije pošlo za rukom da tri godine zaredom osvoji duplu krunu.

Osim Crvene zvezde, samo je nekoliko klubova u Evropi uspelo da u tri sezone u nizu objedini pehare u prvenstvu i u kupu. Iz pet najjačih liga Starog kontinenta, to je uspeo samo Juventus. "Stara dama" je čak četiri sezone zaredom osvajala duplu krunu, i to u periodu od 2015. do 2018. godine, kada su bili najdominantniji klub u Italiji.

Zanimljivo, ovakav uspeh u svojoj istoriji nisu uspeli da ostvare ni Bajern Minhen, Barselona, Real Madrid, kao ni najpoznatiji klubovi Engleske. 

Foto: Starsport

Aleksandar Pešić je Zvezdi obezbedio 13. duplu krunu

Kada se pogleda ostatak Evrope, tek je "šačica" klubova uspevala da stigne do ovakvog podviga i to najčešće u nekim slabijim ligama. Salzburg je u poslednje vreme dominatnan u Austriji, a u periodu od 2012. do 2022. godine su čak devet puta osvajali dva najbitnija državna trofeja.

Slična situacija je i u Hrvatskoj, a Dinamo iz Zagreba je od 2007. do 2009. godine uspeo da veže tri duple krune. Istim rezultatom mogu da se pohvale i Dinamo Tirana, sredinom 20. veka, Dinamo Tbilisi, krajem prošlog veka, kao i Skonto, letonski tim, koji je na prelazu između dve milenijuma osvojio tri titule i tri kupa u nizu.

Lista se tu ne završava, a sa ovakvim rezultatom može da se pohvali još samo nekoliko timova u Evropi - TNS iz Velsa, škotski Seltik, ukrajinski Dinamo i Šahtjor, grčki Olimpijakos, Linkoln Red Imps sa Gibraltara, litvanski Žalgiris, azerbejdžanski Karabag, irski Šamrok, odnosno Linfild iz Severne Irske. Sa izuzetkom par država, uglavnom sve najslabije lige u Evropi.

Crvena zvezda je u sjajnom ritmu, trenutno se čini kao da nema ozbiljnog izazivača u Srbiji, a naredne sezone će pokušati da dostigne Juveov niz od četiri duple krune u nizu, čime će se još jednom upisati u knjigu anala evropskih rekorda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading