SIMBOL REVOLTA I OTPORA! Bombe PADALE, Partizan i AEK igrali fudbal: Nije bilo STRAHA, znali smo da NISU u pravu!

Autor:

Sport

24.03.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji predsednik crno-belih, Ivan Ćurković, setio se utakmice odigrane za vreme NATO agresije.

SIMBOL REVOLTA I OTPORA! Bombe PADALE, Partizan i AEK igrali fudbal: Nije bilo STRAHA, znali smo da NISU u pravu!

Foto: Printscreen/Youtube

Partizan - AEK Atina 1999. godine

Na današnji dan pre tačno 24 godine začule su se prve sirene za vazdušnu opasnost.

NATO agresija na SR Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, te je sve u našoj zemlji na trenutak stalo.

Srbi su na svoj način pružali otpor i, kao što nas je istorija to naučila, nisu olako davali na sebe, a utakmica koja je vremenom postala simbol tog otpora nepravdi i torturi odigrala se sedmog aprila 1999. godine u Humskoj.

Na teren su istrčali fudbaleri Partizana i grčkog AEK-a kako bi iskazali nezadovoljstvo i revolt bombama koje su padale po Beogradu i Srbiji.

Meč se završio rezultatom 1:1, golove su postigli Kežman i Zogulis, a 15.000 navijača iz Srbije i Grčke poslalo je jasnu poruku u svet: "NATO, prekini rat, prekini bombardovanje". Predsednik Partizana u to vreme bio je Ivan Ćurković, a on se u razgovoru za naš portal prisetio ove utakmice:

- Jedan veoma težak period. Utakmica protiv Grka, sa kojima smo mi imali veoma dobre odnose, bila je simbol ne samo otpora, nego i jednog revolta protiv svega što se desilo - počeo je priču Ćurković, pa u dahu nastavio:

- Ne verujem da je bilo straha kod igrača, a i ja sam čim je bombardovanje počelo napustio Francusku i stigao u Beograd gde sam proveo ceo taj period. Nije bilo straha, ali pratili smo novine i vesti. Optimistično smo gledali da će sve to proći, da ti koji čine to protiv nas nisu u pravu i da će jednog dana sve isplivati, a teško da može bilo ko sa te strane da se izvini i kaže nismo trebali.

Ćurković je otkrio i da je klub funkcionisao kao da je situacija normalna.

- Klub je funkcionisao dobro, sve je bilo u redu. Uticali su događaji koji su bili nepredvidivi, ali gledali smo šta će se desiti, dokle to može da ide i bez obzira na sve velike traume i žrtve, rušenje Beograda, Partizan je ostao stamen i uzdignute glave! Na određen način pokazao je da klub i zemlju ne može ništa pokolebati - rekao je nekadašnji prvi čovek Partizana.

Što se same utakmice Partizana i AEK-a tiče, timovi su nastupili u sledećim sastavima:

PARTIZAN: Nikola Damjanac, Vuk Rašović, Branko Savić, Milan Stojanoski, Aleksandar Stanojević, Aleksandar Vuković, Vladimir Ivić, Saša Ilić, Đorđe Tomić, Nenad Bjeković Junior, Mateja Kežman.

Igrali su još: Marjan Gerasimovski, Igor Duljaj, Ivica Iliev, Darko Tešović, Zoltan Sabo, Ljubiša Ranković, Goran Obradović.

AEK: Atmacidis, Kopicis, Kostenoglu, Babunski, Milovanović, Savevski, Kasapis, Maladenis, Kalicakis, Zumbulis, Nikolaidis.

Igrali su još: Mihailidis i Kurkunas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading