ADVOKAT OTKRIO JEZIVE DETALJE O FOTOGRAFIJAMA KOJE JE OBJAVIO LIBERTAS: Momak na fotografiji sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave je moj klijent (UZNEMIRUJUĆE)

Autor:

Svet

24.03.2023

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

ADVOKAT Damir Lekić saopštio je da se na jednoj od fotografija koje svedoče o brutalnoj policijskoj torturi u Crnoj Gori, a koje je objavio portal Libertas pres, nalazi njegov branjenik Stefan Kovač.

ADVOKAT OTKRIO JEZIVE DETALJE O FOTOGRAFIJAMA KOJE JE OBJAVIO LIBERTAS: Momak na fotografiji sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave je moj klijent (UZNEMIRUJUĆE)

Foto: Printscreen/Sky aplikacija

Reč je o fotografiji sa zelenom plastičnom kesom obmotanom oko glave, a koju u rukama čvrsto drži ovlašćeni crnogorski policijski službenik, koji nad njim vrši torturu.

- Stefan Kovač je bio žrtva neviđene, nezakonite i nehumane torture od strane ovlašćenih policijskih službenika, ničim izazvane, i sebe je prepoznao na ovoj fotografiji. Neposredno pre nego što je postao žrtva torture isti je uhapšen, nakon čega je podvrgunt nezapamćenoj višesatnoj i višednevnoj psihičkoj i fizičkoj torturi od strane ovlašćenih policijskih službenika koji su ga na taj način prinudili da im preda pristupne šifre od svojih telefona i da potpiše dokumentaciju da je to učinio dobrovoljno, iako to nikako nije bio slučaj. Dakle, prinudili su ga da bez svoje volje preda pristupne šifre od telefona, a nakon toga su ga prinudili da mimo svoje volje potpiše dokumentaciju kao da je tu radnju učinio svojevoljno, na koji način su u tu dokumentaciju uneli neistinit sadržaj, te istu falsifikovali. Zbog takvog postupanja isti je osim što je postao žrtva neviđene policijske torture, postao i žrtva nezakonitog krivičnog progona koji je rezultirao njegovim odlaskom u istražni zatvor i maratonskim suđenjem koje traje već preko dve ipo godine, a za koje vreme se on još uvek nalazi u istražnom zatvoru, nikako još uvek ne uspevajući da dokaže svoju nevinost, a koja je evidentna, kao i nezakonito postupanje policije koje je rezultiralo nezakonitim prikupljanjem dokaza protiv Stefana Kovača - rekao je Lekić u saopštenju dostavljenom medijima.

 

 

Kako kaže, da je isti zaista bio žrtva torture dokazuje i obimna medicinska dokumentacija na njegovo ime iz tog perioda, kao i nalaz i mišljenje veštaka sudske medicine.

- Ono što je izrazito zabrinjavajuće je da se ova tortura nastavila i kada je iz policije tada prebačen u Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, koje bi trebalo tome da bude brana, budući da postupajući državni tužilac nije želeo o tome uopšte da sluša navode Stefana Kovača, kao ni njegovog branioca, ponašao se suprotno Kodeksu tužilačke etike, te iako dužan da po službenoj dužnosti odmah procesuira i istraži takve navode, isti je uputio Stefana Kovača i njegovog branioca da podnesu krivičnu prijavu policiji ili državnom tužilaštvu, što je čak na zapisnik o saslušanju Stefana Kovača konstatovao, a što je bilo i više nego obeshrabrujuće po Stefana Kovača, posebno pri činjenici da državni tužioci na sam pomen takvih reči imaju zakonsku obavezu da deluju samoinicijativno, odmah i po automatizmu - tvrdi Lekić.

Republika

Foto: Printscreen/Sky aplikacija

Libertas, mučenje

 

Dodaje da je on potom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podneo krivičnu prijavu uz koju je dostavio kompletnu medicinsku dokumentaciju koja je veoma obimna, i postupajući državni tužilac iz pomenutog državnog tužilaštva je saslušao Stefana Kovača na te okolnosti i naredbom je odredio sudsko medicinsko veštačenje koje je u potpunosti potvrdilo te njegove navode.

- Ova tortura se dogodila krajem jula 2020. godine, ali iako je protekao duži vremenski period iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ništa drugo nisu uradili osim što su saslušali Stefana Kovača i izvještačili medicinsku dokumentaciju. Nijednog policajca nisu saslušali, niti bilo šta drugo učinili. Nisu pribavili ni spisak raspoređenih policajaca od toga dana, kao ni spisak onih koji su u odnosu na njega preduzimali radnje, a preduzimali su ih i te kako. Na ovaj način je nad Stefanom Kovačem nastavljena tortura - rekao je Lekić.

Kako kaže, sada su se pojavile ove fotografije i "Stefan Kovač se odmah prepoznao kao jedna od žrtvi ove beskrupulozne torture i to želi javno da saopšti, sve sa ciljem kako bi skrenuo pažnju svim nadležnim državnim organima i to kako onima koji učestvuju u njegovom nezakonitom i neosnovanom progonu u krivičnom postupku u kojem se koriste dokazi koji nisu pribavljeni u skladu sa zakonom, tako i onima kod kojih ima status oštećenog, a koji “s mesta prstom nisu mrdnuli” kako bi se razjasnila ova stvar, utvrdile sve odlučne činjenice i okolnosti, te priveli pravdi i procesuirali svi oni koji su učestvovali u bilo kakvim nezakonitostima, a u krajnjem i svi nevini oslobodili krivice".

- Žalosno je što je ovoliko vremena prošlo, a da se ovakve činjenice i okolnosti još uvek ni u najmanjem obimu nisu utvrdile, a da za sve to vreme samo on trpi štetu, te da ne možemo sami, već da drugi moraju da nam rešavaju “posao u našem dvorištu” (dostavljene fotografije od strane drugih), jer se nalazi u istražnom zatvoru zbog krivičnog postupka za ozbiljno krivično delo u kojem je u jednom trenutku presudom čak neosnovano bio osuđen na strogu kaznu zatvora, koja je upravo iz ovih razloga ukinuta, budući da se ni prethodni sud nije uopšte bavio ovim pitanjem - zaključio je Lekić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joki

24.03.2023 13:38

Tuziti Drzavu Eu, pa neka plate za ove zivotinje.