"ORLOVI" SKIDAJU PROKLETSTVO! Piksijeva četa ima ZICER situaciju - put ka Euru OTVOREN!

Autor:

Sport

21.03.2023

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša reprezentacija favorit je u svojoj kvalifikacionoj grupi.

"ORLOVI" SKIDAJU PROKLETSTVO! Piksijeva četa ima ZICER situaciju - put ka Euru OTVOREN!

Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Srbije

Da li se sećate kada je naša reprezentacija poslednji put bila na Evropskom šampionatu?

Kao Srbija - nikada, a kao Jugoslavija davne 2000. godine i tada je imala ozbiljnu ekipu koja je zaustavljena u četvrtfinalu.

Jedan od dva domaćina tog turnira, Holandija, demolirala je "plave" sa 6:1 i od tada kao da je bačeno prokletstvo na naš nacionalni tim koji jednostavno ne može da stigne do smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

Menjale su se države, igrači, selektori, čak se i sistem takmičenja promenio, ali je jedno ostalo isto - Srbija nije odlazila na Evropsko prvenstvo.

Sada će Piksijevi "orlovi" imati zicer situaciju da skinu prokletstvo i odu na završni turnir. Deluje da je grupa, u kojoj se pored Srbije nalaze i Litvanija, Crna Gora, Bugarska i Mađarska, a iz koje će dve reprezentacije obezbediti plasman na Evropsko prvenstvo, više nego jednostavna te da će "orlovi" konačno razbiti maler. Šta Piksija i reprezentaciju čeka u ovoj kvalifikacionoj grupi?

PRVI RIVAL - LITVANIJA

Na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Srbija ima možda i najlakši zadatak. Dočekaće "orlovi" Litvaniju u Beogradu (24. mart, 20.45) i biće ovo sjajna prilika da se pobedom otvori kvalifikacioni ciklus.

Litvanci su definitivno najslabija reprezentacija u ovoj grupi, vrednost čitavog tima je tek 7.2 miliona evra, a najskuplji igrač je dobro poznato lice u svertu srpskog fudbala - Justas Lasickas koji vredi 500.000 evra, a koji je tokom karijere branio boje Zemuna i Voždovca.

Republika

Foto: Starsport

Justas Lasickas

 

Trenutno se Lasickas nalazi u Olimpiji, a uz njega 500.000 evra vrede i Modestas Vorobjovas i Gvidas Gineitis.

Šest puta su "orlovi" igrali protiv Litvanije i ostvarili su pet pobeda, a jedini neuspeh doživeli su u gostima 14. oktobra 2009. godine (2:1) u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

CRNOGORCI MOGU DA PRIPRETE

Kada se pogledaju ostale selekcije iz naše grupe, uz Srbiju i Mađarsku deluje da Crna Gora može da pripreti iz drugog plana.

Vrednost kompletnog tima je 48.55 miliona evra, a ističu se igrači poput Stevana Jovetića, Uroša Đurđevića, Marka Jankovića (povređen, neće igrati protiv Srbije u Podgorici), Aleksandra Šćekića, Adama Marušića, Igora Vujačića, Stefana Savića, ali i supertalentovanog golmana Lazara Carevića.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Stefan Savić

 

Prvi meč protiv Crne Gore čeka nas već 27. marta od 20.45 u Podgorici i ako "orlovi" savladaju "sokolove" u gostima napraviće krupan korak ka Euru.

Srbija i Crna Gora sastali su se dva puta u Ligi nacija 2018. godine i oba trijumfa odneli su "orlovi" (2:1 kući i 2:0 u gostima).

KRSTAJIĆ GLAVNI ADUT BUGARSKE

Ako vam kažemo da je selektor glavni adut neke reprezentacije, onda bi trebalo da bude jasno da nema prevelike opasnosti od tog tima.

Mladen Krstajić predvodi Bugarsku i kao nekadašni selektor Srbije zna šta može da očekuje protiv našeg nacionalnog tima i kako da spremi tim, ali veliko je pitanje da li njegovi igrači mogu da pariraju "orlovima" po kvalitetu.

Republika

Foto: Starsport

Mladen Krstajić

 

Ukupna vrednost tima je 26.8 miliona evra, a za tim nastupaju uglavnom anonimusi. Dva najskuplja igrača su Kiril Despodov iz Ludogoreca i Filip Kracev iz Levskog koji vrede po četiri miliona evra, a Srbija je u bliskoj prošlosti dva puta igrala protiv Bugarske, oba meča su bila prijateljskog karaktera i naša reprezentacija je slavila sa 4:1 i 3:0.

MAĐARI NAJOPASNIJI

Najopasniji protivnik Srbije u ovoj grupi definitivno će biti Mađari.

Vrednost tima je 109.55 miliona evra, a ekipu predvode Dominik Soboslaj (35 miliona), Atila Salaj (14 miliona), Roland Salaj (12 miliona), Vili Orban (10 miliona) i Miloš Kerkez (10 miliona).

Mađari su u godinama za nama pokazali da znaju da igraju fudbal, te su, uz našu reprezentaciju, glavni favorit za plasman na Evropsko prvenstvo. Sa klupe ih predvodi Italijan Marko Rosi, a u bliskoj prošlosti protiv Srbije su igrali tri puta. Jednom je slavila Srbija (1:0), jednom Mađarska (1:0), a jednom je bilo nerešeno (1:1).

Republika

Foto: Starsport

Luka Jović okružen igračima Mađarske

 

Šta vi mislite, da li će se Srbija konačno plasirati na Evropsko prvenstvo?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading