ONA JE PRVA DAMA KINE! Upoređuju je sa Karlom Bruni i Mišel Obamom, bila je poznata i pre nego što se udala za Si Đinpinga!

Autor:

Svet

21.03.2023

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve oči su uprte u Rusiju zbog državne posete kineskog predsednika Si Đinpinga ove nedelje, ali prva dama Kine, takođe poznata kao "Mama Peng", takođe izaziva veliku pažnju javnosti.

ONA JE PRVA DAMA KINE! Upoređuju je sa Karlom Bruni i Mišel Obamom, bila je poznata i pre nego što se udala za Si Đinpinga!

Foto: www.profimedia.rs

Supruga kineskog predsednika, Peng Lijuan, često je u centru pažnje, a bilo je vremena kada je bilo više interesovanja za Peng od čoveka koji je trenutno u dvodnevnoj poseti Rusiji.

Ova 61-godišnjakinja je uživala u sopstvenoj slavnoj karijeri folk pevačice koja je nastupala u preko 50 zemalja i bila je redovna na državnoj televiziji gde je redovno pevala pesme u slavu vladajuće Komunističke partije. Slučajno, ona je takođe general-major u kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA).

 

 

Kada je Si Đinping izabran za predsednika 2013. godine, Peng je većini Kineza bila daleko poznatija kao narodna pevačka ikona. Međutim, njeni počeci su bili daleko skromniji, pisao je 2015. cnbc.

Put Peng Lijuan

Peng je rođena u provinciji Šangdong 1962. Razni nezvanični mediji navode da je njena porodica patila tokom Kulturne revolucije pod predsedavajućim Maom krajem šezdesetih, ali talenat Pengove za pevanje je bio razlog za nadu a njena sposobnost donela joj je mesto na Univerzitetu umetnosti Šandong specijalizovan za kineske narodne pesme.

Kasnije je pohađala Muzički konzervatorijum u Pekingu odakle je slala novac kući svojoj porodici, a i pomagala je siromašnijim studentima sa bonovima za hranu. Kada je imala 21 godinu, Peng je stekla slavu nakon nastupa na televizijskoj novogodišnjoj svečanosti i brzo je postala poznato ime, redovno nastupajući za PLA.

Kako je pre nekoliko godina pisao britanski Dejli mejl prva dama Kine je odrastala u bedi u malom, prašnjavom selu. Njena obrazovana porodica je tokom mračnog perioda Kulturne revolucije 1960-tih godina bila izložena maltretiranjima. Ponizili su ih, oduzeli im posao i primorali da se bave degradirajućim poslovima. Njen otac je morao da riba prljave seoske toalete, preneo je Blic.

 

 

Činjenica da je preživela tako teška vremena i nadmašila najsmelija očekivanja svedoči ne samo o odlučnosti njene porodice, već i o njenoj nepokolebljivoj ambicioznosti. Međutim, kineske vlasti ne žele da ta priča izađe u javnost.

Novinare Dejli mejla, koji su posetili selo Peng, dočekao je zvaničnik Komunističke partije i sprečio ih da obiđu njenu kuću. Lokalno stanovništvo, koje je prethodno dobilo upustva da prijavi vlastima prisustvo autsajdera i novinara, odbijalo je da razgovara o poznatoj bivšoj stanovnici.

Nakon što je upozoren na prisustvo novinara, zvaničnik Komunističke partije došao je na biciklu.

- Naravno, veoma smo ponosni na nju i voleli bismo da vam pokažemo okolinu - rekao je on, reda radi.

- Ali viši zvaničnici su naredili da budemo oprezni i da ne puštamo nezvane goste - dodao je.

Jedan od razloga bi mogao da bude stid zbog tretmana kome je porodica bila izložena za vreme Kulturne revolucije, 60-tih godina.

 

 

Otac Peng Lijuan, inače intelektualac, bio je žrtva progona i smenjen je s položaja u lokalnoj vladi. Kao uvažavana ličnost, zaslužna za opismenjavanje seljana, našao se na meti zastrašujuće kampanje protiv kineske buržoazije, koja je počela kada je Peng Lijuan još bila beba i kada su milioni ljudi bili progonjeni i mučeni.

U intervjuu na državnoj televiziji 2004. Peng Lijuan je izjavila da joj je otac žigosan kao “kontrarevolucionar” zato što su neki njihovi rođaci služili u tajvanskoj vojsci tokom građanskog rata u Kini. Stric joj je živeo na Tajvanu, koji je Kina smatrala otpadničkom provincijom.

Uprkos strogom režimu, roditelji su se pobrinuli da umetnički talenti mlade Peng Lijuan ne ostanu zanemareni.

Posle smirivanja haosa Kulturne revolucije, porodica je povratila bogatstvo i Peng Lijuan je otišla na školovanje.

Ljubav sa Si Đinpingom

Peng Lijuan je upoznala Si Đinpinga 1986. godine kada je bila srednja funkcionerka u Komunističkoj partiji. U intervjuu iz 2011. Peng se prisetila svojih osećanja kada je upoznala čoveka za koga će se udati sledeće godine: "Srce mi je preskočilo. Zar ovo nije idealan muž za mene? Jednostavan čovek sa svojim idejama“, piše list Gardijan.

 

 

Ubrzo nakon što su se venčali, par je dobio ćerku koja je diplomirala na Univerzitetu Harvard. Otkako je preuzela ulogu prve dame Kine 2013. godine, nazivana je liderom sa stilo, a poredili su je sa Karlom Bruni Sarkozi, Mišel Obamom i suprugom nekadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, Samatom Kameron.

Međutim, u skladu s kineskom vladavinom, Peng je poznata po svom jednostavnom, ali elegantnom stilu. Dodavajući suštinu stilu, Peng je u velikoj meri zamenila nastup javnom službom i postala je snažan zagovornik zdravlja i kontrole tuberkuloze i HIV-a.

Pored toga što je ambasador dobre volje Svetske zdravstvene organizacije za tuberkolozu i HIV/AIDS, ona je i specijalna izaslanica UNESKO-a za unapređenje obrazovanja devojčica i žena.

 

 

Meka moć

Veza između snažnog kineskog predsednika i njegove popularne supruge Peng bila je izvor velikog interesovanja kineske javnosti. Muzički omaž paru koji je govorio o njihovoj "legendarnoj ljubavi", pod nazivom "Tata Si voli Peng Mamu", čak je postao viralan pre nekoliko godina.

Cenzori su bili verni vladinoj politici pažljivog upravljanja javnim imidžom prve dame. Jedan konkretan video koji je uklonjen sa kineskih novinskih sajtova pokazao je naizgled nevin viteški čin ruskog predsednika Vladimira Putina koji je omotao šal oko ramena Peng Lijuan tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Pekingu pre nekoliko godina.

Peng je skinula šal nekoliko trenutaka kasnije, pomoćnik joj je dao kaput, a video je uklonjen sa kineskih novinskih sajtova i društvenih medija, pokazujući da su zvaničnici smatrali da je neprikladan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading