JEDINSTVENA KNJIGA U SVETU FUDBALA: Crvena zvezda dobila neprocenjivo sportsko delo! (FOTO)

Autor:

Sport

08.11.2022

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki trud, rad i odricanje uloženi su u ovo jedinstveno sportsko delo.

JEDINSTVENA KNJIGA U SVETU FUDBALA: Crvena zvezda dobila neprocenjivo sportsko delo! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Knjiga "Naša Zvezda i ja, 6000 plus" autora Saše Vukosavljevića

Saša Vukosavljević je posle dve i po godine svakodnevnog rada i istraživanja završio svoju knjigu posvećenu Crvenoj zvezdi.

Ona nosi ime "Naša Zvezda i ja, 6000 plus", a radi se o knjizi kakva nije objavljena ni o jednom klubu na svetu.

U njoj ćete moći da vidite kompletnu i slavnu istoriju FK Crvena zvezda, sve od osnivanja 4. marta 1945. godine, pa do 16. decembra 2021. godine.

Popisanje su sve utakmice kluba sa Marakane, zvanične i prijateljske.

Ovo sjajno delo broji 1.300 strana, a u njemu se nalaze se čak 6.163 utakmice crveno-belih i 33.000 novinskih izveštaja, koje je autor prikupio tokom istraživanja svih ex-YU dnevnih i lokalnih nedeljnih listova.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Autor knjige Saša Vukosavljević

U knjizi ćete videti i oko 1.200 originalnih izveštaka sa zvaničnih i prijateljskih utakmica. Tu su i neki mečevi za koje mnogi navijači Crvene zvezde nisu ni znali da su se odigrali.

Svi ovi događaji odrađeni su hronološki, po kalendarskim godinama.

Zvezda je igrala u brojnim evropskim i svetskim gradovima, ali i u Malom Mokrom Lugu, Zabrežju, Stepojevcu, Vojki... a sve te utakmice su zabeležene u ovoj knjizi.

Takođe, navijači Crvene zvezde će po prvi put imati priliku da vide bukvalno sve fudbalere koji su nosili dres srpskog velikana. Ukupno ih je 1.407 u istoriji koja traje 77 godina.

Dragan Džajić je rekorder (602), zatim Bora Kostić (599), Rajko Mitić (576), Mihalj Keri (556), Boško Đurovski (555) … Popisani su svi igrači koji su odigrali na desetine ili na stotine utakmica, a popisani su i oni koji su odigrali samo jednu utakmicu na probi u klubu, kao što su Stefan Bekenbauer, Ibrahim Jusuf…

Republika

Foto: Privatna arhiva

Epsko crveno-belo zdanje

Isto tako, popisani su i svi igrači koji su kao članovi drugih klubova, ili kao bivši Zvezdini igrači ili klupski veterani, igrali prijateljske, ali i zvanične utakmice za Crvenu Zvezdu. Ima ih 74. Za Crvenu Zvezdu su kao gost-igrači igrali: Stjepan Bobek, Marko Valok, Ivica Rajs, Frane Matošić, Božo Broketa, Vladica Kovačević, Milan Galić, Todor Veselinović, Dušan Bajević, Josip Katalinski, Jurica Jerković, Slaviša Žungul, Ivan Buljan …što nas dovodi do brojke od ukupno 1.481 fudbalera.

Ova znamenita knjiga bi uskoro trebalo da izae u prodaju, a njen autor Saša Vukosavljević trenutno skuplja pretplatu i u zavisnosti od nje odlučiće koliko će se ovih knjiga odštampati-

Jedno je sigurno, svaki pravi zvezdaš bi ovakvo remek delo o velikanu sa Marakane trebalo da ima u svojoj kućnoj biblioteci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading