LOŠE VESTI: Srbija gubi mesto u Ligi šampiona?

Autor:

Sport

14.10.2022

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fudbaleri Partizana savladali su Keln u okviru Lige konferencija (2:0), ali je Zvezda poražena od Ferencvaroša u meču Lige Evrope (2:1).

LOŠE VESTI: Srbija gubi mesto u Ligi šampiona?

Foto: Tanjug/AP

Crno-beli su ovom pobedom stigli na korak od proleća u Evropi, ali se isto tako Zvezda znatno udaljila, pa prezimljavanje u evropskim takmičenjima trenutno deluje kao jako težak zadatak.

Ono što srpskom fudbalu trenutno ne ide u prilog jesu dobri rezultati turskih ekipa, koji prete da ugroze mesto Srbije u Ligi šampiona. Srbija trenutno ima koeficijent od 30.875, kojim se nalazi na 11. mestu, dok se Turska nalazi na 16 poziciji, sa koeficijentom od 27.300.

Iako ta razlika deluje ogromno, Turska ima već dva predstavnika koji su obezbedili evropsko proleće (Fenerbahče i Basakšehir), a Sivaspor i Trabzon su jako blizu toga da to i ostvare. Sa druge strane, deluje vrlo realno da će Srbija imati samo jedan tim u nokaut fazama evropskih takmičenja.

Republika

Foto: UEFA football seeding/PrintScreen

Trenutno stanje na tabeli

Srbija će sledeće godine sigurno imati 2 predstavnika u Ligi šampiona ( jedan direktno, jedan u kvalifikacijama), ali problem predstavlja sezona 2024/25, a ako se ovakav trend rezultata nastavi, Srbija bi dva predstavnika u Ligi šampiona mogla da ima samo sledeće godine. zbog toga je bitno da Partizan stigne što dalje u Ligi konferencija, a da Zvezda proba da obezbedi nokaut bilo kog takmičenja i pritom savlada Trabzon za dve nedelje na "Marakani".

Ukoliko srpski timovi uspeju da obezbede 11. mesto i na kraju ove sezone, to bi značilo da će naša država imati dva predstavnika u LŠ makar dve godine zaredom. Ipak, to će biti mnogo teško učuvati, jer će sledeće godine Srbija imati pet predstavnika u Evropi, pa će se ostvareni koeficijent deliti sa pet, a znamo da osim Zvezde i Partizana retko ko od srpskih timova beleži dobre rezultate u Evropi.

Takmičenja se za naša dva predstavnika nastavljaju za dve sedmice. Zvezda će na svom stadionu dočekati Trabzon, dok Partizan gostuje u Nici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading