O NJEMU JE I DULE SAVIĆ U SUPERLATIVU GOVORIO: Svojim književnim opusom je promenio poimanje fudbala, a proročanstvo je jasno - on je budući selektor srpskog nacionalnog tima! (FOTO)

Autor:

Sport

23.09.2022

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Benkovac, grad koji se nalazi na prelazu iz plodnih područja Ravnih Kotara u krševite oblasti Bukovice, poznat je oduvek bio po činjenici da svako novorođenče prvo postane svesno svoje srpske nacionalne pripadnosti i navijačke sklonosti ka crveno-beloj boji, pa tek onda dobije ime...

O NJEMU JE I DULE SAVIĆ U SUPERLATIVU GOVORIO: Svojim književnim opusom je promenio poimanje fudbala, a proročanstvo je jasno - on je budući selektor srpskog nacionalnog tima! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Pre nešto više od tri decenije Benkovac je na popisu stanovništva bio u potpunosti srpski grad. Više od 75% stanovništva izjašnjavalo se da pripada srpskom nacionalnom korpusu, a među njima posebno su se isticali, svako u svom domenu interesovanja, Nikša Dobre i Miroslav Mlinar.

Foto: Privatna arhiva

Miroslav Mlinar i Nikša Dobre - susret starih prijatelja nakon tri decenije

 

Obojica su gajili istu strast prema fudbalu i Crvenoj zvezdi, a svoje prve sportske korake načinili su trčeći za "bubamarom" u lokalnom klubu "Velebit".

Godine su prolazile, teška vremena po srpski živalj su se nakon pola veka ponovila i obojica su krenula različitim putevima. Život ih je rastavio, a sada, nakon punih 30 godina ponovo su se sreli u srpskoj prestonici, na promociji nove knjige svestranog umetnika i diplomiranog fudbalskog trenera Nikše Dobre.

Nikša Dobre je 1997. godine diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu. Baveći se profesionalno fudbalom boravio je u Tunisu i Nemačkoj, a odlaskom u Sjedinjene Američke Države diploma beogradskog univerziteta priznata je od strane relevantnih organizacija pa je postao i vlasnik profesionalne trenerske licence koja je priznata i od strane FIFA organizacije. Treba napomenuti da je zajedno sa prijateljima i zemljacima u Americi formirao i Fudbaslki klub Srpski Vitezovi u kojem je okupljao mlade od 17 do 25 godina starosti sa osnovnom idejom da pored profesionalnog bavljenja fudbalom, mladi ne zaborave svoje korene.

 

Svoje fudbalsko znanje do sada je pretočio i u tri knjige kojima je, slobodno se može reći, promenio shvatanje moderne fudbalske igre.

Knjiga "Taktika u modernom fudbalu" je zasigurno jedna od najbolje stručno priređenih knjiga novije fudbalske stručne literature. Bogata pre svega mnoštvom kvalitetnih fotografija sa preko 60 taktičko-tehničkih 3D ilustracija, ovu knnjigu pored potpuno jasnog i stručnog teksta i objašnjenja zajedno čini pravim remek delom moderne fudbalske literature.

"Fudbal kroz etiku i struku" namenjena  je trenerima, igračima i svima onima koji se profesionalno bave fudbalom. Bazirana je na etici u sportu i podeljena je na nekoliko poglavlja: etos u fudbalu, etika suđenja, etika fair play-a, etika ekonomije u fudbalu, talenat ili laž, etika zdravog života, etika osnovnih mišića, zamor i opravak, doping...

Knjiga "Osnovi fudbala" je stručni priručnik koji može korisno da posluži trenerima u fudbalskim klubovima i školama fudbala, kao i početnicima koji žele da savladaju sve veštine fudbala. Knjiga je napisana stručno i predstavlja racionalnu sintezu značajnih stručnih pitanja, obrađenih u široj fudbalskoj literaturi. Priručnik na jasan način stavlja u prvi plan tehniku, taktiku i fizičku pripremu mladih fudbalera. Značajno je to što je u knjizi obrađen deo koji se odnosi na pedagoško delovanje trenera u formiranju pozitivne ličnosti dece i omladine.

 

O veličini njegovog fudbalskog opusa govori i činjenica da je legendarni srpski i jugosovenski fudbaler i jedan od najvećih igrača koji je ikada kročio na travu beogradske "Marakane" Dušan Dule Savić, tokom jedne od promocija knjiga Nikše Dobre poručio da upravo ovog fudbalskog stručnjaka vidi na poziciji selektora srpskog nacionalnog tima u narednoj deceniji.

Ovoga puta Nikša Dobre se još jednom obreo u Beogradu, gde je u srcu srpske prestonicu u "Klubu avijatičara" u Uzun Mirkovoj ulici, u prisustvu velikog broja prijatelja i poštovalaca knjige, predstavio svoje poslednje remek delo "Sofijin Bliss", roman koji govori o Ijubavi, nadi, milosti i pokajanju, o andelima i demonima oko nas i u nama samima. Za razliku od svojih prethodnih književnih ostvarenja, Nikša ovoga puta kombinuje realizam i fantaziju, kroz izuzetnu životnu priču junaka Entonija koji iz Argentine kreće u Ameriku u potrazi za ostvarenjem ”američkog sna”. Na uzbudljiv način, autor govori o smislu života, suočavanju sa sopstvenim strahovima, preplitanju tame prošlih i o mudrosti budućih života, o iskrenosti prema sebi i drugima koja nas jedina može osloboditi rodenjem nametnutih šablona.

Nikša Dobre

Datum rođenja: 13. septembar 1971. g.

Mesto rođenja: Benkovac

Obrazovanje: Fakultet za fizičku kulturu

Vlasnik profesionalne FIFA licence od 2004. godine

Knjige o fudbalskoj igri: "Moderni fudbal", "Fudbal kroz etiku", "Osnove fudbala"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading