TRADICIJA, ISTORIJA, HRABROST: Evo šta predstavlja novi dres Srbije! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Sport

29.08.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve o novom dresu reprezentacije Srbije.

TRADICIJA, ISTORIJA, HRABROST: Evo šta predstavlja novi dres Srbije! (FOTO GALERIJA)

Foto: FSS

Fudbalska reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru igraće u novom dresu, koji će biti posebniji od svih dosadašnjih.

Po prvi put reprezentativni grb je razdvojen od institucionalnog, što je praksa koja se već sprovodi u velikim evropskim Savezima poput Belgije, Holandije, Francuske, Italije....

Grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost.

On je inspirisan tradicionalnim motivima, simbolima Srbije kroz istoriju kao i istorijskim nasleđem.

Glavna ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji ima simboličku vrednost.

Republika

Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije

Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva.

Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za sve u Srbiji ima ogromnu simboličku i emotivnu vernost. Osnova insipiracija za orla na grbu je orao raširenih krila dinastije Nemanjić.

Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini, što je bio i glavni motiv da "Orlovi" na svom grbu imaju detalje srebrne boje.

Orao raširenih krila, takođe, predstavlja simbole hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva. 

Što se tiče ljiljana (krinova), oni su jedan od najučestalijih motiva u heraldici.

Kada je u pitanju Srbija, u našoj istoriji ih po prvi put srećemo u doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi koji se nalaze na novom grbu reprezentacije, krase zastavu i grb Republike Srbije.

Crveno-zlatna kombinacija nalazi se na pečatu Vlastimirovića, prve poznate srpske dinastije o kojima postoje svedočanstva.

Kada je u pitanju tehnička izrada grba, nju su odradili najbolji grafički dizajneri kompanije PUMA, a koji su sve to radili po smernicima FSS-a.

DOMAĆI CRVENI DRES

Domaća, crvena garnitura dresova, inspirisana je zlatnom generacijom "Orlića" koja je 2015. godine osvojila Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu pobedivši Brazil u velikom finalu posle produžetka.

Upravo zbog toga se na novom dresu nalaze zlatni detalji. Ovaj dres predstavlja korene i sećanje na nezapamćeni uspeh zlatne generacie igrača, od kojih mnogi danas naspupaju za seniorsku reprezentaciju Srbije. Dresovi u kojima su "Orlići" igrali na Novom Zelandu, takođe su bili u kombinaciji crvene i zlatne boje.

Novi dres "Orlova" predstavlja i strast i način igre kojim je igrao tim Veljka Paunovića, a predstavlja i inspiraciju za generacije koje dolaze.

Specifična crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru ‘crvenih’ reprezentacija dobili smo svoju nijansu.

Zbog same crvene boje kao takve, osetljive i specifične, materijala, kao i osvetljenja, može doći do odstupanja od realne nijanse.

Zanimljiva priča je i iza ćiriličnog slova "b" u ispisu "Serbia". Taj detalj već dve godine postoji na dresu srpske reprezentacije i simbolizuje naše pismo, kao i to da smo jedan od retkih naroda koji u upotrebi ima dva različita pisma.

GOSTUJUĆI BELI DRES

PUMA je za sve selekcije kojima je tehnički panter napravila isti koncept dizajna za gostujuće bele drese, tako da se na sredini dresa sa prednje strana nalazi oblik koji za svaku zemlju predstavlja određeni simbol. 

Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.

PUMA je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim

Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika, kontrasta koji se zahteva, boja će biti plav, istovetna kao na prethodnoj beloj garnituri.

Ono što je novina jeste poleđina kragne na kojoj se po prvi put nalazi ćirilični natpis "Orlovi".

ZAJEDNIČKO ZA OBA DRESA

Iako dosta stvari razlikuje ova dva dresa, postoje neke koje su i kod jednog i kod drugog identične.

Dresovi imaju tzv. "Ultraweave" performanse i sadrže "drycell" tehologiju, što čini dres najlakšim i najudobnijim koji je ova kompanija ikada napravila. Čak četiri godine rađeno je na testiranju i izradi dresa, koji je težak 72 grama.

O svakom gramu se vodilo računa, pošto su u glavnom fokusu bili igrači, koji na utakmici pređu između 10 i 13 kilometara. Revolucionarna izrade učiniila je sve da se fudbalerima znatno olakša kretanje na terenu.

Za kraj, brinulo se i o planeti Zemlji, te su dresovi napravljeni od 100% recikliranih materijala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading