STATISTIKA JE POTPUNO JASNA: Koliko su klubovi pojedinačno doprineli nacionalnom koeficijentu - jedna ekipa je daleko ispred svih!

Autor:

Sport

12.08.2022

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski klupski fudbal dosegao je svoje najviše grane kada je nacionalni koeficijent u pitanju.

STATISTIKA JE POTPUNO JASNA: Koliko su klubovi pojedinačno doprineli nacionalnom koeficijentu - jedna ekipa je daleko ispred svih!

Foto: FK Crvena zvezda

Zahvaljujući navedenom Srbija će od naredne sezone imati ukupno pet predstavnika u Evro kupovima, s tim što se mora naglasiti da nacionalni šampion u sezoni 2022/23 obezbeđuje direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, dok drugoplasirana ekipa Mozzart Bet Super lige Srbije ide u kvalifikacije za evropsku fudbalsku elitu.

U poslednjih pet godina Srbija je ostvarila koeficijent od 28.250 poena što je omogućilo da se nađe na 11. poziciji UEFA kada su u pitanju evropski kupovi.

Ostvarenim u navedenom periodu, sa pet uzastopnih učešća u grupnoj fazi jednog od dva najkvalitetnija evropska fudbalska takmičenja, kao i obezbeđenim plasmanima u prolećna eliminatorna takmičenja, Crvena zvezda je nacionalnom koeficijentu prihodovala 14.875 poena što čini čak 53% od ukupnog broja.

Foto: Facebook.com/Czv Magazine

Osvojeni poeni po klubovima na UEFA listi po

 

Očekivano, na drugom mestu se nalazi beogradski Partizan koji je i pored nekoliko turbulentnih sezona ostvario učinak od 8.750, dok su ostali srpski klubovi na prilično niskom nivou kada su međunarodna takmičenja u pitanju.

Ostalih pet klubova koji su donosili bodove Srbiji imaju ukupno manje nego što su to ostvarili crno-beli. Čukarički je zabeležio 1.750, niški Radnički 1.000, dok su novosadska Vojvodina, Spartak i TSC na svega 0.625.

Potpuno je jasno iz svega navedenog, da kada bi još neko od naših klubova uspeo da na Evro sceni ostvari barem delić onoga što decenijema ostvaruju beogradski Večiti rivali, srpski fudbal bi imao znatno bolju poziciju na UEFA listi što bi značilo benefit za sve.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading