I NAKON TRI DECENIJE PONOSNO STOJI: Ni zločinačka "Oluja" joj nije mogla ništa - Knin se i danas diči Crvenom zvezdom! (FOTO)

Autor:

Sport

10.08.2022

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa mu nije mogla ni zločinačka akcija "Oluja".

I NAKON TRI DECENIJE PONOSNO STOJI: Ni zločinačka "Oluja" joj nije mogla ništa - Knin se i danas diči Crvenom zvezdom! (FOTO)

Foto: FK Crvena zvezda

Ko god je još u doba nekadašnje velike Jugoslavije imao prilike da razgovara sa srpskim življem koje je egzistiralo na području koje je etnički očišćeno pre 27 godina u zločinačkoj akciji "Oluja", moga je da shvati da su Srbi iz tih krajeva iznad svega verovali u Boga, voleli majku Srbiju i jedino navijali za Crvenu zvezdu.

Oni malo stariji dobro se sećaju da su prilikom svakog susreta crveno-belih fudbalera na beogradskoj "Marakani" vozovi bili puni kninskih Delija kojima nikada nije bilo teško da prevale stotine kilometara kako bi uživali u majstorijama igrača voljenog kluba.

Foto: Starsport

Milan Borjan sa zastavom kninskih Delija

 

Fudbalski klub Crvena zvezda je u sezoni 1990/91 ostvarila najveći uspeh ne samo u svojoj, već i u istoriji srpskog klupskog fudbala. Tog 29. maja na stadionu "Sveti Nikola" u italijanskom Bariju, crveno-beli su nakon penal ruleta, pogotkom Darka Pančeva u poslednjoj seriji stigli do velikog trofeja. Srebrna amfora je stigla među Srbe, a posebno su na nju bili ponosni upravo pripadnici našeg naroda na područjima Republike Srpske Krajine koji su u momentima velikog slavlja bili svesni da im se tragična istorija ponavlja pred očima.

Centralni događaj ove priče dogodio se samo dan pre nego što su crveno-beli ostvarili nezamislivo.

Naime, u selu Ervenik koje se nalazi između Knina i Zadra, tog 28. maja 1991. godine neko od srpskog življa nacrtao je Zvezdin grb. Zbog sveopšte situacije, ratnih strahota koja su "kucala na vrata" i znanja da će istorija još jednom pokazati svoju najružniju stranu, srpski domaćin je jedan od simbola u koji je najviše verovao, ali ga i najviše voleo, iscrtao na unutrašnjoj strani poklopca bunara, kako ga dušmani nikada ne bi videli, ali kako bi večito govorio o postojanju jednog naroda na području koji je vekovima predstavljao kućni prag.

Godine su prošle, dušmani su još jednom pokazali svu monstruoznost svog delovanja. Veliki broj Srba je u najboljem slučaju morao da napusti svoja vekovna ognjišta, ali jedan simbol je opstao.

Foto: Facebook.com/zvezdine_legende

Zvezdin grb u selu Ervenik izmađu Knina i Zadra

 

Više od tri decenije, jedan od simbola ovog naroda je opstao tamo gde su želeli da zatru svako obeležje njegovog postojanja. Zub vremena je evidentat, ali i dalje je simbol srpstva jasno primetan kako bi pokazao da se duh jednog naroda nikada ne može uništiti, ma koliko pojedini to želeli i u toj nameri pokušali sve da učine.

"Oluja" - zločin koji i dalje traje!!!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading