Da li je došlo vreme za iskorak u Evropi? Čukarički u pohodu na grupnu fazu Lige konferencija, iako mu istorija do sada nije bila naklonjena!

Autor:

Sport

17.07.2022

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekipa sa Banovog brda ovog leta po osmi put u klupskoj istoriji izlazi na međunarodnu scenu.

Da li je došlo vreme za iskorak u Evropi? Čukarički u pohodu na grupnu fazu Lige konferencija, iako mu istorija do sada nije bila naklonjena!

Foto: Starsport

Stadion na Banovom brdu

Ekipa koja je svoj uspon ka vrhu domaćeg fudbala načinila nakon raspada nekadašnje, velike Jugoslavije, svoj premijerno izdnje u Evro kupovima zabeležila je u sezoni 1996/97. Tog leta, ekipa Čukaričkog obrela se u okviru Intertoto kupa, ali ovo učešće nije ostalo u lepom sećanju „Brđanima“.

U konkurenciji nemačkog Karlsruea, rumunske Univerzitatee iz  Krajove, Spratak Trnave iz Slovačke i letonske Daugave, Čukarički je zabeležio sva četiri poraza čime je ekipa takmičenje završila na petoj, poslednjoj poziciji „Grupe 9“. Ipak, u klupskim analima ostaće upisano da su prvi zvanični međunarodni susret „Brđani“ odigrali 22. juna 1996. godine na stadionu „Anton Malatinski“ u Trnavi, a domaći Spartak je slavio rezultatom 3:0.

Tog leta ekipa Čukaričkog je svoje mečeve kao domaćin igrala na stadionu u Humskoj, a treba napomenuti da je belo-crne sa Banovog brda u porazima od Daugave (1:3) i Univerzitatee iz Krajove (1:2), sa tribina stadiona FK Partizan ukupno gledao 141 navijač, što je zasigurno podatak koji će ući u anale srpskog fudbala, ali u negativnom kontestu.

Foto: Wikipedia.org/printscreen

Intertoto kup 1996. godine

 

Godinu dana kasnije Čukarički je u okviru istog takmičenja ostvario znatno bolje rezultate, ali je i to bilo nedovoljno kako bi se preskočila grupna faza.

Ekipa sa Banovog brda je poražena na gostovanjima protv Groningena (0:1) i Monpeljea (1:3), ali je susrete koji su odigrani na domaćem terenu, rešili u svoju korist. U klupskim analima ostaće upisano da je prva pobeda na međunarodnoj sceni zabeležena 29. juna 1997. godine protiv rumunske Glorije rezultatom 3:2, a u strelce su se upisali Budimirović, Vukić i Kišjuhas.

Punih 17 godina Čukarički je čekao na novi izlazak u Evropu. Ovoga puta belo-crni su učestvovali u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a na startu nisu imali većih problema sa predstavnikom Andore. Nakon ubedljivih 4:0 na domaćem terenu (golove u postigli Nenad Mirosavljević, Petar Bojić, Slavoljub Srnić i Nikola Stojiljković), Čukarički je na gostovanju protiv Santa Hulije remizirao bez pogodaka i obezbedio dvomeč sa austrijskim Gredigom. Gosti su već u prvom meču na Banovom brdu rešili pitanje prolaska u narednu fazu takmičenja pošto su slavili rezultatom 4:0, ali su „Brđani“ koliko, toliko spasli obraz na gostovanju pošto su na „Red Bul Areni“ ostvarili trijumf rezultatom 2:1.

I naredne dve sezone Čukarički dalje od drugog kvalifikacionog kola u okviru Lige Evrope nije mogao.

Nakon eliminacije slovenačkog Domžala (0:0, 1:0), belo-crni su takmičenje u sezoni 2015/16 okončali nakon dvomeča sa azerbejdžanskom Gabalom (1:0, 0:2).

Godinu dana kasnije Čukarički je na startu takmičenja eliminisao kazahstanski Ordabaši (3:0, 3:3), ali je mađarski Videoton iz Sekešfehervara bio nepremostiva prepreka (1:1, 0:2).

I poslednje učešće Čukaričkog u Ligi Evrope okončano je na identičan način. Prvo kolo i dueli sa jermenskim Banatsom trijumfalno su prebrođeni (3:0, 5:0), ali je i ovoga puta drugo kvalifikaciono kolo značilo i kraj evropskog sna. Norveški Molde je pokazao da su „Brđani“ i dalje „zeleni“ za Evropu.

 

 

Dve kvalifikacione runde bile su maksimalni domet i prethodne sezone u najmlađem evropskom klupskom takmičenju. U okviru Lige konferencija Čukarički je prv eliminisao Sumgait iz Azerbejdžana (0:0, 2:0), ali je švedski Hamarbi zahvaljujući ubedljivom trijumfu u Stokholmu rezultatom 5:1 obezbedio nastavak takmičenja. Čukrički je na svom stadionu slavio rezultatom 3:1, ali je taj trijumf bio nedovoljan za nastavak evropske priče.

 

 

Ostaje nada da će u predstojećoj sezoni Čukarički uspeti da napravi korak više kada su evropski kupovi u pitanju. Ekipa sa Banovog brda jeste favorit u duelima sa predstavnikom Luksemburga, ali to treba dokazati i na terenu.

FK Čukarički u evropskim kupovima:

Broj učešća: 7 (Intertoto kup 1996/97; Intertoto kup 1997/98; Liga Evrope 2014/15; Liga Evrope 2015/16; Liga Evrope 2016/17; Liga Evrope 2019/20; Liga konferencija 2021/22)

Liga Evrope:                     16           7             5             4             24:16

Liga konferencija:            4             2             1             1             6:6

Intertoto kup:                    8             2             0             6             9:17      

UKUPNO:                          28           11           6             11           39:39

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading