U predvečerje starta Lige konferencija: Na krilima prikazanog protiv Partizana, Nišlije sanjaju o zlatnom dobu od pre tri i po decenije!

Autor:

Sport

16.07.2022

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska klupska takmičenja kada su u piranju srpski klubovi startuju naredne nedelje.

U predvečerje starta Lige konferencija: Na krilima prikazanog protiv Partizana, Nišlije sanjaju o zlatnom dobu od pre tri i po decenije!

Foto: youtube.com/printscreen

U okviru UEFA Lige konferencija niški Radnički i Čukarički započinju takmičenje u okviru najmlađeg klupskog evropskog takmičenja, a na osnovu onoga što su oba kluba prikazala na startu nedavno započete sezone, može se slobodno konstatovati da su obe ekipe favoriti u duelima sa predstavnicima Malte i Luksemburga.

Novo putešestvije po Evropi dobra je prilika da se podsetimo dosadašnjih učešća Reala sa Nišave i „Brđana“ u Evro kupovima.

Tokom dosadašnje istorije, ekipa niškog Radničkog je pet puta izlazila u Evropu. Svoj debitantski nastup imali su u sezoni 1980/81 u okviru Kupa UEFA.

Tog 17. septembra 1980. godine Nišlije su gostovale u Lincu gde su golovima Stoiljkovića i Pantelića ostvarili trijumf rezultatom 2:1, da bi dve nedelje kasnije na „Čairu“ slavili s aubedljivih 4:1 čime su obezbedili plasman u narednu rundu takmičenja.

Foto: FK Radnički Niš

FK Radnički Niš - slavlje nakon plasmana u Evro kupove

 

I u okviru druge runde Nišlije su bile uspešne. a dve pobede (2:1, 1:0) eliminisali su bugarsku ekipu Beroe iz Stare Zagore, a učešće u okončali u narednoj fazi takmičenja kada je od Radničkog bolja bila ekipa AZ `67 iz Holandije. Nakon remija 2:2 na „Čairu“, Nišlije su u Alkmaru pretrpele pravu katastrofu rezultatom 5:0 čime u okončali svoj debitanski evropski nastup.

Naredne, 1981/82 sezone ekipa Radničkog je dobila naziv „Real sa Nišave“. Redom su pred ekipom sa „Čaira“ padali Napoli (0:0, 2:2), švajcarski Grashopers (2:0-3:0, 0:2), Fejenord (2:0, 0:1) i Dandi junajted (3:0, 0:2), da bi u borbi za veliko evropsko finale, ekipu Radničkog zaustavio nemački HSV. Golovima Beganovića i Obradovića Nišlije su na „Čairu“ slavile rezultatom 2:1, ali su Nemci na „Volkspark“ stadionu 21. aprila 1982. gogine slavili rezultatom 5:1 i niša Evro bajka je okončana.

 

 

U sezoni 1983/84 Radnički je u okviru Kupa UEFA uspešno startovao eliminacijom švajcarskog Sent Galena (3:0, 2:1) i Intera iz Bratislave (4:0, 2:3), da bi u trećem kolu naleteo na splitski Hajduk koji je ostvario obe pobede rezultatom 2:0 čime je takmičenje za Nišlije okončano.

Pune tri i po decenije trebale su niškoj ekipi da ponovo stupi na međunarodnu scenu. Međutim, bila su to neka sasvim drugačija vremena u odnosu na evropske pohode tokom 80-tih godina XX veka.

U sezoni 2018/19 Radnički je uspeo da prođe prvu kvalifikacionu rundu u okviru Lige Evrope eliminisavši i ovosezonskog prvog protivnika, ekipu malteške Gzire (4:0, 1:0), da bi već na sledećoj stepenici nepremostiva prepreka bila ekipa Makabija Iz Tel Aviva (2:2, 0:2).

Naredna sezona je bila još neuspešnija. Na samom startu takmičenja Nišlije su poražene od estonske Flore iz Talina.

Ostaje nada da će nova sezona, posebno ako se u obzir uzme prikazano u duelu sa beogradskim Partizanom u drugom kolu Mozzart bet Super lige Srbije, biti daleko uspešnija i da će se ponovo pričati o „Realu sa Nišave“.

FK Radnički Niš u evropskim kupovima:             

Broj učešća u Evro kupovima: 5 (Kup UEFA 1980/81; Kup UEFA 1981/82; Kup UEFA 1983/84; Liga Evrope 2018/19; Liga Evrope 2019/20)

Ostvareni rezultati:

Kup UEFA:                          22           11           3             8             34:31

Liga Evrope:                       6             2             2             2             9:8

UKUPNO:                           28           13           5             10           43:39

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading