Crna FIFA i UEFA, ŠTA ĆETE SADA SA KOSOVOM? LAŽNA ZEMLJA PRAVI HAOS u kvalifikacijama za Mundijal 2022!

Autor:

Sport

09.12.2020

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samoproklamovanu državu ne priznaju Španija, Grčka i Gruzija, sa kojima je smeštena u B grupu, pa je pitanje gde će igrati mečeve s tim selekcijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri nepostojeće države u duelu sa Engleskom

Kada je septembra 2015, pod pritiskom većine zapadnih zemalja, UEFA pod svoje skute primila takozvanu državu Kosovo, evropska kuća fudbala nije sanjala da će se pet godina kasnije zbog te odluke naći u velikom problemu.

Istu grešku godinu i po dana ranije napravila je i FIFA, koja je dozvolila nepostojećoj zemlji da igra, za početak, prijateljske utakmice, pa sada u Cirihu i Nionu čupaju kosu zbog situacije koja je nastala u kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru.

Kosovo je smešteno u B grupu, u kojoj se nalaze još četiri zemlje, od koje čak tri ne priznaju ovu lažnu tvorevinu. Tu su još Švedska, koja će pristati da ugosti takozvano "Kosovo" na svojoj teritoriji, ali to najverovatnije neće učiniti ni Španija, ni Gruzija, ni Grčka, čije su vlade rekle ne otimanju srpske teritorije.

Da ironija bude potpuna, voljom žreba Kosovo je trebalo da završi u A grupi zajedno sa Srbijom, Portugalom, Irskom i Luksemburgom, ali je FIFA pre žrebanja jasno stavila do znanja da takav scenario zbog političke situacije nije moguć.

Tako je Kosovo premešteno u B grupu, koja će im stvoriti još veći pakao jer, osim u Švedskoj, nigde neće biti dobrodošli.

Španija prošle godine odbila da održi turnir za selekcije do 17 godina na kom je učestvovalo Kosovo

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Španci jasno stoje iza svoje Srpske braće

Španija je jedna od retkih zapadnih sila koja nije priznala lažnu državu, a pozadina je, naravno, stanje u Kataloniji. Španci su protiv Kosova preduzeli i konkretne mere na sportskim borilištima. Tako pre dve godine na SP u karateu predstavnicima Kosova nije bilo dozvoljeno da na opremi imaju simbole nepriznate države (umesto toga stajalo je WKF - Svetska karate federacija), pa čak ni da im se intonira himna.

U februaru 2019. španski fudbalski savez odustao je od organizacije elitne runde evropskog turnira do 17 godina jer je igralo Kosovo. Odbijanje poštovanja kosovske zastave i državne himne nateralo je UEFA da promeni mesto održavanja utakmica, pogotovo što ni druge dve ekipe u grupi - Ukrajina i Grčka, ne priznaju nezavisnost ove lažne države.

 

 

 

Tada je turnir preseljen u Nion, ali je Španija morala da snosi troškove organizacije.

Grci kao bratska pravoslavna braća takođe ne bi trebalo da pristanu da ugoste Kosovo, a iz Gruzije je još 2008. stigla jasna poruka da zvanični Tbilisi nikad neće priznati Kosovo i da svi u Gruziji imaju isto gledište bez obzira na političku orijentaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Beli

09.12.2020 11:10

Prosto, ako se ne pojave Kosovo ce ih dobiti sluzbenim rezultatom i opet ce oni biti u prednosti