LORENCO PREDVODIO ŠPANIJU DO ZLATA: Evo ko sve ima srpski pasoš, da li je vreme da neki od ovih stranaca ZAIGRA za "Orlove"?

Autor:

Sport

19.09.2022

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Košarkaška reprezentacija Španije osvojila je nedavno završeno Evropsko prvenstvo u košarci, nakon ubedljive predstave u finalu i pobede nad Francuskom, rezultatom 88:76.

LORENCO PREDVODIO ŠPANIJU DO ZLATA: Evo ko sve ima srpski pasoš, da li je vreme da neki od ovih stranaca ZAIGRA za "Orlove"?

Foto: Tanjug/AP

Lorenco Braun

I pored toga što je za MVP-a proglašen Vili Hernangomez, igra Španije se ne bi mogla zamisliti bez Lorenca Brauna, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, koji je bio "dirigent" svoje ekipe, a prvenstvo je završio sa 15 poena i preko sedam asistencija u proseku. 

Braun se posebno istakao u nokaut fazi, kada je beležio neverovatne brojke. Litvancima je u osmini finala ubacio 28 poena uz osam asistencija, protiv Finske je zabeležio dabl-dabl od deset poena i 11 asistencija, domaćine je u polufinalu "razbio" sa 29 poena, a Francusku je u finalu "častio" sa 14 poena uz 11 asistencija. Definitvno ne bi bilo nezasluženo ni da je on proglašen za najkorisnijeg igrača.

Osim Brauna, još nekoliko američkih košarkaša je imalo značajne uloge na ovom prvenstvu. Ej Džej Sloter je uz Ponitku zaslužan za istorijski uspeh Poljske, Peri, Bost i Mekfaden su bili nosioci svojih reprezentacija, a dobar je bio i Džejlen Smit u dresu Hrvatske. Čini se da će se trend stranaca u evropskim reprezentacijama samo nastaviti, pa se postavlja pitanje da li i Srbija treba da krene tim putem.

Pitanje stranca u dresu Srbije je aktuelno, a na značaju je dobilo posebno posle ispadanja Srbije u osmini finala od Italije. I pored toga što su brojne države krenule sa naturalizovanjem stranaca, veliki broj ljudi u Srbiji, iz sveta košarke, ne podržava tu ideju. Srbija je zemlja košarke, ima bazu mladih igrača, tako da vlada mišljenje da Srbiji ne treba pomoć stranaca. Ipak, treba podsetiti da od 2015. godine Eurobasket nije osvojila država bez stranca u svojim redovima.

Zbog ograničenog broja stranaca u redovima srpskih klubova, pre svega na kupu Radivoja Koraća, Srbija već sada u svojim redovima ima nekoliko košarkaša iz Amerike koji bi mogli da zaigraju za selekciju Srbije.

Republika

Foto: Starsport

Kevin Panter i Željko Obradović

Ovo je lista košarkaša koji imaju pravo da zaigraju za našu reprezentaciju, a ostavili su trag u srpskoj košarci: 

Čarls Dženkins (FMP)
Kevin Panter (Partizan)
Kori Volden (Bajern)
Markus Pejdž (Obradoiro)
Dilan Enis (Gran Kanarija)
Demarkus Nelson (nema klub)

Od svih nabrojanih košarkaša, nekoliko njih bi moglo ozibiljno da pomogne Srbiji, pre svega Panter, igrač sa dobrim šutem za tri poena, kao i neko ko može u svakom trenutku da "izmisli" poene. Markus Pejdž bi takođe bio odličan dodatak našoj reprezentaciji, kao neko ko gotovo da ne promašuje iz mesta, pa protivnička odbrana ne bi toliko mogla da pomaže na Jokiću. Mora se priznati da Srbija ima igrača sličnih karakteristika - Danila Anđušića, kog se selektor, čini se, prelako odrekao.

Pitanje stranca u dresu Srbije će sigurno biti aktuelno i u narednim mesecima, a odluka da Amerikanac zaigra za naš tim bi sigurno izazvala pravu buru u javnosti. Ali, mora se priznati da bi dobar stranac znatno podigao kvalitet naše ekipe, a takođe bi uneo i sigurnost i opuštenost u ključnim trenucima meča, jer ne bi osećao pritisak kakav poseduju domaći igrači. Onda se možda i ne bi dešavalo da igrač, koji za klub pogađa za tri u velikom procentu, u reprezentaciji promašuju otvorene šuteve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading