NACISTIČKA BAZA, GLAVNO UPORIŠTE VANZEMALJACA ILI DELO PRIRODE? Ovo je najmisterioznije mesto na planeti! Niko o njemu AMA BAŠ NIŠTA ne zna

Autor:

Razonoda

13.11.2023

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki ovaj fenomen pripisuju prirodnom izvoru u močvarama, što bi objasnilo zašto se ostrvo kreće tako dosledno. Ali teorija proleća ne može da objasni zašto je tlo ostrva tako čvrsto u poređenju sa mekim, močvarnim okruženjem

NACISTIČKA BAZA, GLAVNO UPORIŠTE VANZEMALJACA ILI DELO PRIRODE? Ovo je najmisterioznije mesto na planeti! Niko o njemu AMA BAŠ NIŠTA ne zna

Foto: dia32com.ar

El Ojo, takođe poznato kao Eye Island ili Circular Island, jeste jedinstveno i misteriozno plutajuće ostrvo koje se nalazi u delti reke Parana u severoistočnoj Argentini.

Ostrvo, koje ima oko 120 metara u prečniku, gotovo je savršeno kružnog oblika i karakteriše ga neprekidna rotacija oko svoje ose.

Njega je 2016. godine otkrio argentinski reditelj Serhio Nojspiler, tražeći lokaciju za svoj film o paranormalnim pojavama. Tek kada se vratio na to mesto, shvatio je da je ostrvo promenilo položaj, a kretanje su potvrdili i satelitski snimci sa Gugla snimljeni u različito vreme.

Snimci su pokazali i da ostrvo postoji u delti reke Parana već dvadeset godina, od 2003. godine.

Plutajuća ostrva postoje širom Zemlje. Nastaju kada se koren rečne biljke odvoji od dna jer je voda postala suviše duboka. Uobičajeno je da se takva ostrva pomeraju, odnosno vetar ih pomera tamo-amo, prenosi punkufer.

U jezeru Titikaka, na primer, grupu od 120 takvih plutajućih ostrva naseljava pleme Uru, ali im je potrebno stalno održavanje zbog delikatne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Ojo je iznenađujuće čvrst i kompaktan.

Moguće je da je ovo ostrvo zapravo izlomljeni komad zemlje čija je rotacija izazvala ono što se stručno naziva rotacionim smicanjem, gde su ivice brušene i tako se formirao njegov kružni oblik.

Neki taj fenomen pripisuju prirodnom izvoru u močvarama, što bi objasnilo zašto se ostrvo kreće tako dosledno. Ali teorija proleća ne može da objasni zašto je tlo ostrva tako čvrsto u poređenju sa mekim, močvarnim okruženjem.

Nojspiler je pokušao da prikupi sredstva za istraživanje ostrva, ali nije uspeo, tako da sile koje rotiraju El Ojo i njegove jedinstvene karakteristike ostaju nepoznate.

Zato ne manjka pseudoteorija o ostrvu: od spekulacija da se radi o tajnoj nacističkoj bazi ili skrovištu NLO-a do onih da je natprirodnog porekla.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading