NASA DOŠLA DO NOVIH SAZNANJA: Ovako se topi morski led na Antarktiku

Autor:

Razonoda

07.11.2023

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća neizvesnost u predviđanju globalnog porasta nivoa mora je kako će se gubitak leda na Antarktiku ubrzati kako se klima zagreva.

NASA DOŠLA DO NOVIH SAZNANJA: Ovako se topi morski led na Antarktiku

Foto: NASA

Istraživanja objavljena u časopisima "Nature" i "Earth System Science Data" pokazala su da se nivo morskog leda na Antarktiku smanjuje, a NASA je pronašla nove podatke koji govore o ovom problemu. Ovo istraživanje, uključujući i prvu mapu smanjenja ledenog brega, detaljno opisuje kako se nivo morskog leda menja na Antarktiku.

Najveća neizvesnost u predviđanju globalnog porasta nivoa mora je kako će se gubitak leda na Antarktiku ubrzati kako se klima zagreva. Dve studije objavljene 10. avgusta pod vodstvom istraživača u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji otkrile su neočekivane podatke o tome kako je ledeni pokrivač Antarktika gubio masu posljednjih decenija, prenosi Klix.ba.

Jedna studija, objavljena u časopisu "Nature", govori o tome kako je topljenje leda - odvajanje leda od prednjeg dela glečera - promenilo obalu Antarktika u poslednjih 25 godina. Istraživači su otkrili da ivica ledenog pokrivača odbacuje sante leda brže nego što se led može zameniti. Ovaj iznenađujući nalaz udvostručuje prethodne procene gubitka leda s plutajućih ledenih ploča Antarktika od 1997. godine. Gubitak leda zbog odvajanja od glečera oslabio je ledene ploče i omogućio antarktičkim glečerima da brže teku u okean, ubrzavajući stopu globalnog porasta nivoa mora.

Druga studija, objavljena u "Earth System Science Data", pokazuje s neviđenim detaljima kako se smanjivanje antarktičkog leda, kako se okeanska voda otapa, proširilo sa spoljnih rubova kontinenta u njegovu unutrašnjost, gotovo se udvostručivši u zapadnim delovima ledenog pokrivača u prošlosti. U kombinaciji, komplementarni izveštaji daju do sada najpotpuniji pogled na to kako se nivo leda menja.

Studije su pokazale da većina antarktičkih glečera teče u okean, gde završavaju plutajućim ledenim pločama debljine do tri kilometra i prečnika 800 kilometara. Ove ploče leda deluju kao podupirači glečera, sprečavajući led da jednostavno sklizne u okean. Međutim, poslednjih decenija, okean koji se zagreva destabilizuje ledene ploče Antarktika topeći ih odozdo, čineći ih tanjim i slabijim. Satelitski visinomeri mere proces stanjivanja tako što beleže promenjivu visinu leda, ali do ove studije nije bilo sveobuhvatne procene o tome kako bi klimatske promene mogle uticati na topljenje širom kontinenta.

Ove studije su još jednom potvrdile zabrinjavajuće posledice globalnog zagrevanja i porasta nivoa mora. NASA je istakla da su ovi novi podaci važni za dalja istraživanja i predviđanja, kako bi se pronašla adekvatna rešenja za zaštitu ledenog pokrivača Antarktika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ha

08.11.2023 07:59

ravnozemljaši poludeli lol