ZELENSKI NAJAVLJUJE: Ukrajina će uskoro biti deo Evropske unije!

Autor: Beta

Svet

07.11.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je zemlja koja se nalazi u istočnoj Evropi, a njen predsednik Volodimir Zelenski nedavno je izjavio da će ona postati deo Evropske unije.

ZELENSKI NAJAVLJUJE: Ukrajina će uskoro biti deo Evropske unije!

Foto: Tanjug/AP

 

Ova izjava je usledila uoči objavljivanja izveštaja o napretku Ukrajine, koja ima status kandidata za prijem u Uniju.

"Sutra je važan dan", rekao je Zelenski u dnevnoj poruci građanima, ocenivši izveštaj koji će zvanično biti objavljen sutra kao "istorijski".


Evropska komisija će u sredu saopštiti svoju procenu stanja napretka niza država-kandidata i odlučiti da li će sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom otvoriti pristupne pregovore, što će biti potvrđeno na samitu EU u Briselu sredinom decembra. Zelenski je potvrdio da njegova zemlja već priprema sledeće korake, posebno jačajući institucije.

Jedna od zanimljivih činjenica je da je američki predsednik Donald Tramp odbio poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu, dok Rusija pokreće ofanzivne akcije na ukrajinske položaje, napadajući u tri pravca i stavljajući jedan grad na najveći udar. Ipak, Zelenski je optimističan i uveren da će Ukrajina uspeti da ispuni sve uslove za otvaranje pretpristupnih pregovora sa EU.

Kada je u pitanju prelazak u sledeću fazu, Evropska komisija je definisala sedam referentnih kriterijuma za Ukrajinu, a među najvažnijima su borba protiv korupcije i reforma pravosuđa. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u septembru izjavila da je Ukrajina postigla "veliki napredak" u ovim oblastima, a u subotu se sastala sa Zelenskim u Kijevu kako bi razgovarali o proširenju EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
ha

08.11.2023 08:00

prijatelju kako stoje stvari bićete vi deo kijeva i to je to