SVI OSTALI ZATEČENI! NASA pratila asteroid pa kad su malo bolje pogledali nisu mogli da veruju šta vide! NEVEROVATNO! (VIDEO)

Autor:

Razonoda

04.11.2023

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci i fotografije poslati nazad na Zemlju potvrdili su da Dinkineš ima prečnik od 790 metara, a da njegov "mesec", koji kruži oko njega ima prečnik od 220 metara.

SVI OSTALI ZATEČENI! NASA pratila asteroid pa kad su malo bolje pogledali nisu mogli da veruju šta vide! NEVEROVATNO! (VIDEO)

Foto: yputube.com/NASA

Mali asteroid pored kog je ove nedelje prošao Nasin svemirski brod Lusi iznenadio je naučnike, jer, kako se ispostavilo ima saputnika - minijaturni mesec.

 

 

Do otkrića se došlo tokom preleta Dinkineša u sredu 480 miliona kilometara daleko od Zemlje, u glavnom asteroidnom pojasu iza Marsa. Svemirska letelica je snimila ovaj par dok je bila na udaljenosti od oko 435 kilometara.

Podaci i fotografije poslati nazad na Zemlju potvrdili su da Dinkineš ima prečnik od 790 metara, a da njegov "mesec", koji kruži oko njega ima prečnik od 220 metara.

NASA je poslala Lusi da prođe pored Dinkineša u okviru probe za prelet većih misterioznijih asteroide u blizini Jupitera.

Lansirana 2021. godine, svemirska letelica će stići do takozvanih trojanskih asteroida 2027. i istraživaće ih najmanje šest godina. Prvobitna lista ciljeva od sedam asteroida proširena je kasnije na 11.

Dinkineš znači „divan si“ na amharskom jeziku Etiopije. To je takođe amharsko ime za Lusi, 3,2 miliona godina stare ostatke ljudskog pretka pronađene u Etiopiji 1970-ih, po čemu je svemirska letelica i dobila ime.

- Dinkineš je zaista opravdao svoje ime, ovo je divno - rekao je u saopštenju Hal Levison, vodeći naučnik sa Sautvest Riserč Instituta.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading