MASKE ŠTITE, A DEVOJKE U NOĆI VEŠTICA MOGU UPOZNATI BUDUĆEG MUŽA: Ovo su najpoznatija verovanja o prazniku koji se odomaćio širom sveta

Autor:

Razonoda

31.10.2023

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crne mačke se smatraju ikonama za Noć veštica, za koje se verovalo da pripadaju porodici veštica i da ih štite od negativnih uticaja

MASKE ŠTITE, A DEVOJKE U NOĆI VEŠTICA MOGU UPOZNATI BUDUĆEG MUŽA: Ovo su najpoznatija verovanja o prazniku koji se odomaćio širom sveta

Foto: pixabay.com

Noć veštica. Noć maski i asocijacija na onostrano. Mračno. Nepoznato.

Da li je Noć veštica zaista tako sablasna uvek bila i zašto ovaj praznik mnogi ne vole, a crkva ga se gnuša?

Veruje se da je u Noći veštica linija između duhovnog sveta i živog sveta najtanja. Čarobna, ali i opasna noć, prema legendi, može devojkama otkriti budućeg muža

Noć veštica su prvi praznovali stari Kelti i to pre 2.000 godina. Danas je to drugi najveći komercijalni praznik posle Božića u Americi, a veoma je popularan i u Kanadi, Engleskoj i Irskoj.

Ovo su najpoznatija verovanja za Noć veštica koja uvek pada 31. oktobra:

Tog dana možete sresti vešticu, ali uz velike pretnje duša koje silaze na zemlju, prema verovanjima, a noću bi trebalo da prošetate ulicom.

Tradicionalne maske koje skrivaju vaše lice trebalo bi da vam pomognu da se sakrijete od njih.

Rezbarenje bundeve, takođe poznato kao Jack O'Lantern, potiče iz Irske. Ljudi ih takve stavljaju na prozore kako bi oterali zle duhove na praznik Samhain, koji počinje posle zalaska sunca 31. novembra i traje do jutra.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Ukrašene kuće na Noć veštica deo su američke kulture, a čak 86 odsto Amerikanaca ih ukrašava. Prva proslava Noći veštica u SAD zabeležena je u Anoki u Minesoti još davne 1921. godine.

Narandžasta boja je, uz crnu, glavni simbol praznika, a zanimljivo je da je narandžasta, uz ljubičastu i srebrnu, jedina boja koja se ne može rimovati ni sa jednom rečju u rečniku.

Crne mačke se smatraju ikonama za Noć veštica, za koje se verovalo da pripadaju porodici veštica i da ih štite od negativnih uticaja.

Prema verovanju, ako vidite pauka te noći, to bi mogao biti duh voljene osobe koji vas čuva.

Ako je verovati legendama, gledanjem u ogledalu žena može otkriti identitet svog budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je da sednete u ponoć ispred ogledala, pojedete jabuku i češljate kosu. U ogledalu bi trebalo da se pojavi silueta budućeg muža devojke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading