NOĆ VEŠTICA ILI SVETI LUKA? Rasprava oko ovog datuma ne jenjava! Stručnjak poručuje: Ne skrnavite ovaj praznik!

Autor:

Vesti

31.10.2023

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dilema kod Srba, da li slaviti Noć veštica ili Svetog Luku.

NOĆ VEŠTICA ILI SVETI LUKA? Rasprava oko ovog datuma ne jenjava! Stručnjak poručuje: Ne skrnavite ovaj praznik!

Foto: Pixabay.com

I dok pravoslavni hrišćani praznuju jedan od najvećih praznika, Svetog Luku, koji ujedno i veliki broj porodica obeležava kao krsnu slavu, pojedinci se na sve načine trude da značaj ovog praznika umanje, forsirajući ,,zapadni trend" Noć veštica, koji se takođe obeležava 31. oktobra. 

Protađakon Ljubomir Ranković u razgovoru za Republiku otkrio je koliko je trend proslave Noći veštica opasan, naročito po decu, ističući da je veoma tužan zbog pojedinaca koji se trude da na ovaj način obezvrede veliki hrišćanski praznik.

- Zaista sam razočaran i mogu reći tužan, jer se u zemlji Svetog Save slave ovakvi praznici, umesto da se slavi jedan od pisaca jevanđelja, Sveti Luka, ali i sprski svetac Petar Cetinjski, koji se takođe danas obeležava. Toliko lepih reči i poučnih stvari u jevanđelju, ali i u delima naših pisaca i svetaca, Njegoša, Svetog Petra Cetinjskog, a mi pored svega toga gledamo obešene lutke na ulicama - ističe Ranković.

On dodaje da je velika odgovornost na nastavnicima, sveštenicima, ali i novinarima da se ovakve stvari obustave.

- Svi mi možemo zajedno da se potrudimo da se ovakve stvari ne događaju. Noć veštica ne sme da se slavi i praznuje po školama, jer deca su, čini se, tome najviše izložena, zato i ne treba da nas čudi ova povišena stopa samoubistava kod dece, kao i međusobna ubistva među njima - smatra naš sagovornik.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading