Nije istina da se reč "deda" izbacuje iz upotrebe

Autor: Republika

Razonoda

24.01.2022

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika pod naslovom "REČ DEDA IZBACUJE SE IZ UPOTREBE?! Nova šokantna lista nepovoljnih izraza ZAPREPASTILA JE SVET, a evo kome smetaju i "šerpa" i "domaćinstvo"!" objavljen je članak koji je portal raskrinkavanje.rs ocenio kao manipulisanje činjenicama.

Nije istina da se reč "deda" izbacuje iz upotrebe

Foto: Tanjug/AP

Novi lingvistički vodič izazvao podeljena mišljenja/Ilustracija

U originilnom članku objavljenom na portalu Republe, naime, iznete su tvrdnje da se u Sjedinjenim Američkim Državama iz upotrebe izbacuju pojedine reči, ali kontekst nije bio dovoljno objašnjen.

U tekstu koji je objavila Republika stajalo je da se iz upotrebe izbacuju reči poput reči "deda", ali dalje detalji nisu precizno objašnjeni.

Republika je u originalnom tekstu kao šokantno saznanje koje će zaprepastiti svet tvrdila da se u SAD iz upotrebe izbacuju pojedine reči, među kojima su i reči „domaćinstvo“, „šerpa“, „mantra“, „totem“, „duhovna životinja“, „braon vrećice“ i druge.

Međutim, kako stoji u objašnjenju na portalu raskrinkavanje.rs, u originalnom tekstu Republike nije objašnjeno da su IT stručnjaci u SAD predložili zamenu pojedinih termina za koje se veruje da sadrže diskriminatorsku konotaciju.

Jedan od tih termina je upravo termin "deda", ali ne u svom uobičajenom značenju, već u značenju koje imaju pojmovi „grandfather“, „grandfather policy“ ("dedina politika"), „grandfather clause“("dedina klauzula"), što su termini koji u sebi sadrže diskriminatorsku konotaciju.

Prema objašnjenju raskrinkavanja.rs, navedeni termini vode poreklo iz 19. veka kada su neke države SAD uvele novo pravilo da je za pravo glasa neophodno ispunjavati određene obrazovne ili poreske uslove, čime bi onemogućili Afroamerikancima da glasaju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
slike

24.01.2022 15:05

još malo pa prestajemo da govorimo. biće samo slike i emoji.

Odgovori 23 2
SAD i eri Trampa

24.01.2022 19:01

Otkad su Ameri poceli da se "prosvetljuju" i da prekrajaju ono malo istorije sto uopste i imaju, drzava je pocela da im se raspada, a prognozira se da ih ceka i drugi gradjanski rat!

Odgovori 32 4