BEZOS DAO MILIJARDE ZA LEK ZA VEČNI ŽIVOT?! Amerikanac želi da ispuni ono o čemu su maštali mnogi moćnici kroz istoriju!

Autor: Republika

Svet

24.01.2022

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki milijarder i osnivač kompanije "Amazon" Džef Bezos uložio je ogroman novac u novoosnovanu firmu koja se bavi pronalaženjem načina za produženje ljudskog života.

BEZOS DAO MILIJARDE ZA LEK ZA VEČNI ŽIVOT?! Amerikanac želi da ispuni ono o čemu su maštali mnogi moćnici kroz istoriju!

Foto: Tanjug/AP

Džef Bezos bi dođe do "leka" za večni život

Američki biznismen i multimilijarder Džef Bezos uložio je ogroman novac u kompaniju koja se bavi pronalaženjem načina da se produži ljudski život, što je vest koja je izazvala salve komentara na društvenim mrežama

Kompanija tek osnovana 

To je obelodanjeno nakon što je kompanija "Altos labs" otkrila kako je prikupila tri milijarde dolara i da je spremna da otpočne svoja istraživanja. Nije, međutim, otkriveno da li je sav taj novac dao upravo osnivač kompanije "Amazaon" i jedan od najbogatijih ljudi na planeti. 

Startap kompanija "Alto labs“ službeno je osnovana ove nedelje, a na čelu je Hal Baron, bivši glavni naučni direktor u GSK - firma koja se bavi inovativnim lekovima, vakcinama i zdravstvenom zaštitom široke potrošnje.

- Duboko sam počastvovan što mi je ponuđena ova prilika koja se pruža jednom u životu da vodim tako jedinstvenu kompaniju s transformativnom misijom preokretanja bolesti - rekao je Baron, prenosi Sputnjik. 

U potrazi za besmrtnošću angažovana su i dva dobitnika Nobelove nagrade: Šinjaj Jamanaka i Dženifer Dudna. Za Jamanakino ime se vezuje otkriće Jamanaka faktora, proteina koji mogu reprogramirati potpuno zrelu ćeliju u stanje nalik embrionu. Tom istraživaču sa Kjoto univerziteta Šinjaju je i donelo Nobelovu nagradu 2012, a otkriće, opisano 2006, promenilo je način istraživanja matičnih ćelija obezbeđivanjem novog izvora ćelija koje podsećaju na embrionalne matične ćelije. One, kako je objašnjeno, mogu da daju bilo koju vrstu specijalizovanih ćelija u telu osim polnih ćelija.

- Ovo je najnovije ulaganje u poduhvate istraživanja metoda koje mogu da preokrenu proces starenja na osnovu epigenetskog reprogramiranja (modifikovanje hemijskih oznaka na DNK) - navodi Sputnjik. 

Zaustavljanje starenja 

Inače, poslednjih godina je Jamanaka faktor ušao u fokus razvoja još jedne oblasti: vraćanje vremena unazad.

Takozvano delimično reprogramiranje podrazumeva da se Jamanaka faktor dovoljno dugo primenjuje na ćelije da se preokrene ćelijsko starenje i poprave tkiva. Nekoliko grupa naučnika pokazalo je da delimično reprogramiranje može dramatično da preokrene karakteristike vezane za starost u oku, mišićima i drugim tkivima.

- Ove matične ćelije ne zahtevaju ljudske embrione za izvođenje - prenosi portal "Sajentifik Ameriken“.

Bezosova inicijativa izazvala je salve komentara na društvenim mrežama, a mnogi su primetili da taj milijarder pokušava da uradi ono što su i mnogi moćnici kroz istoriju želeli - da pronađu lek za večni život ili ga makar produže preko 100. godine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Очајно перо

24.01.2022 09:20

Какав саможиви бедник који мисли да парама може све да се купи. Радници му раде и по 15 сати за минималну надокнаду, да би он глумио лудило и тражио лек за вечни живот. Такви себичњаци и нарциси којима се диви 80% људи који мисле да је све у новцу, учествују у стварању криза у свету, ратова и слично. Зашто не да 10% свог капитала за гладне? Наравно да неће, јер је саможиви скот који се плаши умреће, а не може да понесе његове милијарде које и није он зарадио. Битанга и људски дроњак.

Odgovori 12 1
Pera

24.01.2022 14:16

@Очајно перо - Ima da crkne brže od Rokfelera, koji je slično kao on, menjao krv i organe, da bi što duže živeo, naravno uz pomoć para

Tina

25.01.2022 05:30

Mozes kako hoces ali ne mozes dokle hoces!!!