SRBIJA RAJ ZA PECAROŠE: Vodič kroz najbolje destinacije za REKREATIVNI RIBOLOV

Autor: Marija Stanić

Razonoda

14.07.2021

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gotovo svakom kraju postoje odabrana mesta gde na miru i s uživanjem možete pecati ribu, ali se usput i odmoriti i napuniti baterije pozitivnom energijom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naša zemlja je prepuna lokacija na kome možete da uživate u pecanju

Osobe koje uživaju u rekreativnom pecanju obično vole da se svojim hobijem bave na mirnim i zabačenim mestima, na kojima će u potpunosti uživati.

Svi pecaroši će se složiti da je najbolje mesto za pecanje ono gde se ribolovac oseća prijatno i opušteno i gde mu atmosfera u potpunosti odgovara. Srbija je veoma bogata rekama, jezerima i potocima idealnim za rekreativni ribolov, tako da je na vama samo da izaberete jednu od mnogobrojnih lokacija i uputite se u ribolovačku avanturu.

Portal Republika.rs predstavlja najbolje destinacije za pecanje ribe širom naše zemlje.

VOJVODINA

  • Belocrkvanska jezera

Samim tim što su izolovana i imaju mirne i zabačene uvale, ova jezera su idealno mesto za ribolov. U tom smislu najatraktivnija su Šaransko jezero i jezero Ludoš. Za pecaroše odlično mesto je i deo Palićkog jezera, kao i Omladinsko jezero.

 

 

  • Okolina Apatina i Bačke Palanke

Rukavci i bare koji se nalaze u okolini ovih gradova idealna su mesta za pecanje šarana i štuke, a dobar izbor je i rezervat Karađorđevo i rukavac Tikvara kod Bačke Palanke.

 

 

  • Reka Tisa

Osim reke Tise, koja je interesantna i rekreativcima i privrednim ribolovcima, za pecanje su idealna i barandska jezera, jezero Budžak kod Ade, ali i mnogobrojni kanali i bare.

 

 

  • Jezero Joca

Na ovom jezeru, okruženom živopisnom prirodom, postoji dvadesetak uređenih mesta za pecanje s obale. Bogato je šaranom, babuškama, somom i štukom.

 

 

ISTOČNA SRBIJA

  • Jezera bogata ribom

Najpoznatija mesta za pecanje u ovom delu Srbije su na Dunavu kod Golupca i Srebrno jezero, a za sve one koji vole da pecaju iz čamca idealna je Đerdapska klisura. Odlične destinacije za pecaroše su i jezero Sovinac kod Zaječara, Veliki zaton kod Majdanpeka, kao i Borsko jezero.

 

 

CENTRALNA SRBIJA

  • Reka Morava

Najpopularnija mesta za pecanje u srcu Srbije nalaze se na reci Moravi i njenim pritokama. Nedaleko od Knića nalazi se Gružansko jezero, koje još nije u dovoljnoj meri prepoznato kao ribolovačka atrakcija, a veoma je pristupačno i bogato ribom.

 

 

  • Garaško jezero

Ovo jezero u blizini Aranđelovca obiluje ribom, a okruženo je prelepim predelima u podnožju planine Bukulje. Najviše je smuđa, koji se uspešno peca na živi mamac, dok šarana i soma ima nešto manje.

 

 

  • Jezero Markovac

Na ovoj lokaciji, nadomak Aranđelovca, možete da pecate s ribolovačkom dozvolom, ali samo s obale. Jezero je bogato deverikom i babuškom, a ima i uređeno kupalište. Ovde možete i kampovati.

 

 

  • Okolina Niša

Nišlije imaju prilike da u pecanju uživaju na Nišavi, kao i na Oblačinskom, Bovanskom i Zavojskom jezeru. Veoma privlačno za ribolovce u ovom delu Srbije je i Vlasinsko jezero.

 

 

ZAPADNA SRBIJA

  • Drina

Na zapadu Srbije najbolje pecanje je na jezerima Perućac i Zaovine. Osim toga, pritoke Drine s planine Tare imaju veoma čistu vodu i u njima se love šaran, lipljan, mrena, potočna pastrmka, mladica i som. Slična priča je i s rekama Uvac i Lim u okolini Nove Varoši, a oaze mira i idealna mesta za ribolov su i na Zlatarskom, Potpećkom i Radoinjskom jezeru.

 

 

  • Reka Gradac

Obale ove reke u blizini Valjeva uglavnom su pristupačne i pogodne za pecanje, posebno u gornjem toku. Bogata je potočnom pastrmkom i klenom, koji se mogu loviti svim tehnikama.

 

 

PECANJE U BEOGRADU I OKOLINI

  • Na Dunavu

Iskusni ribolovci tvrde da je na Dunavu, koji pruža bezbroj mogućnosti za uživanje, pecanje najbolje kod Bele stene i Ade Huje, na pojedinim zabačenim mestima preko puta Zemuna i kod Vojne bašte ispod Belegiša. Možete se opredeliti i za lokacije na Karašu, od Dunava do ušća Tamiša, a dobar izbor su i Sibnica u blizini puta Beograd-Pančevo i kanali Privrednog kombinata Beograd, na levoj obali Dunava. Na Dunavu se može pecati i u samom Beogradu, ispod i u okolini mostova. Na jezeru Mika Alas u Borči peca se sa platformi koje se mogu rezervisati, a za ribolovce je obezbeđen i parking.

 

 

  • Na Savi

Najbolje pecanje na ovoj reci je na Adi Međici i novobeogradskim blokovima.

 

 

KOVAČICA OAZA ZA RIBOLOVCE

Na gotovo jednakoj udaljenosti od Beograda i Novog Sada nalazi se opština Kovačica, sa površinom od nešto više od 400 kvadratnih kilometara i osam naselja, a predstavlja pravu oazu za rekreativni i sportski ribolov. Možete se opredeliti za Debeljačka jezera, ribnjake u naselju Uzdin ili dvorsku obalu Tamiša, koji su bogati šaranom, babuškama, somovima, štukom i smuđem. Ovde je dozvoljen i noćni ribolov, a striktnih pravila nema, osim onih o sezoni pecanja određenih ribljih vrsta, koja su opšte poznata, ali nije zgoreg podsetiti se. Sezona ribolova na šarana traje od početka juna do 30. marta, na soma od 16. juna do 30. maja, a na štuku od početka aprila dokraja septembra.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading