Konačno otkriveno zašto muškarci slabije podnose bol od žena i zbog čega ih češće napadaju virusi?

Autor:

Lifestyle

12.02.2021

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene imaju jači imunitet od muškaraca. Osim toga, na njih bolje deluju vakcine i brojni medikamenti, tvrdi profesor Piter Džonson iz britanskog Instituta za istraživanje kancera.

RepublikaFoto: Photo by Ben White on Unsplash
Foto: Ilustracija

Prema studiji Univerziteta u Lidsu, muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene, a stručnjaci veruju da je "krivac" za to testosteron, takozvani muški hormon.

Muški imunitet, inače, slabije se brani od kancerogenih ćelija i ne uspeva da zaustavi njihovo širenje u telu, poput ženskog. To bi mogao da bude i razlog zašto više umiru od melanoma.

Dve strane medalje

- Maligni melanom izrazito je povezan s imunitetom. Zbog testosterona muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet - objašnjava profesor Džonson.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto: Ilustracija

Tokom ispitivanja na životinjama, naučnici su blokirali delovanje testosterona i otkrili da takav postupak ubrzava oporavak imuniteta od hemioterapije.

Ipak, negativna strana jakog ženskog imuniteta jeste njihova sklonost oboljevanju od autoimunih bolesti, pokazuje studija Univerziteta Fridrih Šiler u Jeni.

Nežniji pol češće pati i od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa…

Efikasnija terapija

Na koji način testosteron ometa imunitet nije utvrđeno, ali stručnjaci veruju da otkriće može pomoći u stvaranju efikasnije terapije za muškarce.

Uz to, zaključeno je da testosteron igra i značajnu ulogu u tome što žene bolje podnose viruse (grip i korona).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading