NE NASEDAJTE NA PROVOKACIJE! Ovo su osam najčešćih prevara na odmoru, evo kako možete da ih SVE IZBEGNETE

Autor: ILIJA ĐUKIĆ

Razonoda

18.08.2023

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prevare koje doživimo ili još gore, pljačkanja na putovanju su nešto što se događa ali i što možemo da svedemo na minimum, pa čak i na puki statistički podatak ako smo dovoljno obazrivi i mudri.

NE NASEDAJTE NA PROVOKACIJE! Ovo su osam najčešćih prevara na odmoru, evo kako možete da ih SVE IZBEGNETE

Foto: Pixabay

Putovanja su za svakog od nas nešto čemu se jako radujemo i u susret njima, pozitivnom energijom trudimo se da ne mislimo na loše stvari koje mogu da nam se na njima dogode.

Prevare su uobičajene u zemljama u kojima boravimo prvi put, na lokacijama za koje verujemo da su bezbedne.

Pre navođenja najčešćih prevara koje možete da doživite, treba naglasiti da mnoge od njih možete izbeći na jednostavan način.

Uvek se informišite i tražite “crno na belo” račun, odnosno tačnu cenu nečega pre nego što to kupujete.

Ovo su najčešći načini kako mogu da vas prevare na putovanju:

Republika

Foto: pixabay

Iskusni konobari znaju kad i kako da vam ponude nešto za dodatnu cenu

 

"Namazani" konobari

Iskusni konobari posle nekoliko sekundi znaju da li mogu da vas navuku na neko dodatno jelo ili piće za koje ni ne znate koliko košta. Preporuči vam recimo sjajno lokalno vino koje prihvatite, a onda kad donese račun, samo što se ne onesvestite – vino bude skuplje od celog ručka!​

Savet: Pre nego što prihvatite preporuku, obavezno pitajte konobara koliko će vas to zadovoljstvo dodatno koštati, piše Magični kompas.

“Nikad povoljnija” tura

Na novoj ste lokaciji i na ulici vas lokalac namami na izlet koji ne samo da zvuči zanimljivo već mu je i cena fenomenalna. Još na to dobaci da u startu ništa ne morate da platite već kad se sve završi. Kakva prevara! Na kraju izleta cena uopšte nije početna, već su na nju dodati piće, hrana i bakšiši za vodiče (što ništa nije predočeno na početku), pa je sve tri puta skuplje.

Republika

Foto: pixabay.com

Šta god da vam je sumnjivo na ulici, to obično nije slučajan osećaj

 

Savet: Nikada ne prihvatajte ponude za izlete na ulici, već se prethodno dobro informišite u mestu gde odsedate kakva je agencija u pitanju. Još bolje – platite za izlete na sajtovima poput TripAdvisor ili Viator. Na njima su šanse za prevaru svedene na minimum.

Ako i prihvatite na ulici poziv za izlet, odmah se dogovorite za krajnju cenu ili ne krećite uopšte na ture.

Majke sa bebama

Ovakav tip prevara najčešći je u Barseloni i Rimu. Prilazi vam majka sa bebom u naručju i uspaničeno pita za neku adresu koju drži zapisanu na ceduljici. Dok je gledate i pokušavate da pomognete, iza leđa vam prilazi njen saučesnik i uzima vam novčanik ili telefon iz džepa.

Savet: Ne ulazite ni u kakve priče sa nepoznatima na ulicama (ako vidite da nisu takođe turisti), naročito onim koje su krcate ljudima.

Republika

Foto: pixabay.com

Turisti su najlakša meta lokalnim prevarantima

 

“Ostavite stvari meni”

Ispred nekih hotela (naročito onih neuglednijih) postoje lokalni prevaranti koji vrebaju turiste predstavljajući se kao njegovi radnici. Dok uzbuđeno i umorno prilazite hotelu, ni ne razmišljate o tome da ako nekom od prevaranata ostavite stvari da pričuvaju dok se čekirate, možete ostati bez kofera.

Savet: Nikada se ne odvajajte od svojih stvari gde god da ste na ulici. Isto važi i ako ste deo porodice sa malom decom. Prevaranti su tad jednako opasni jer znaju da nećete pojuriti za njima i ostaviti dete samo na ulici.

Lažni taksi

Ovaj tip prevare postoji u manje razvijenim gradovima. Ulazite u taksi za koji verujete da je legalan i ne obraćate pažnju da taksimetar recimo nije ni uključen. Ili je još neko u njemu, po principu “linijskog” taksija.

Republika

Foto: pixabay.com

Među taksistima je svuda i onih koji su spremni da vas za tili čas prevare

 

Vozač deluje OK i uverljivo, a onda kreće prevara. Ili će vas ojaditi sa računom ili će prvo sve ostale razvozati po gradu (obično lokalce koji znaju šta vama vozač priprema ali ih nije briga za to) a vas na kraju, pa će papreno naplatiti vožnju.​

Savet: Nikada ne ulazite u taksi bez dogovora o ceni. Ne bi bilo loše i da fotografišete broj taksija ili registraciju, za svaki slučaj, ako bude bilo potrebno zbog policije.

Sumnjive menjačnice

Gotovo u svakom gradu Evrope postoje menjačnice koje daju daleko nepovoljniji kurs. Čak i da je on u domenu prihvatljivog, ni ne znate da će vas radnik prevariti uzimajući prilikom razmene novca neverovatno visoku proviziju.​

Savet: U bilo koju menjačnicu da ulazite (mada je u manje razvijenim sredinama bolje da idete u banku) pitajte radnika postoji li provizija i koliki je kurs.

Suveniri bez vrednosti

Na Mediteranu, kao i u Africi i Aziji većina prodavaca zarađuju za hleb prodajom suvenira. Dosta je onih koji preteruju s cenama pa je s njima zahvalno cenkati se. Međutim, postoje i oni koji prodaju lažnu relikviju ili “suvi kvalitet” odeće ili obuće za koju se posle ispostavi da ne vredi ni dinar. Potrošite ozbiljan novac ni za šta i osećate se potpuno prevarenim.

Savet: Ne preterujte na odmoru sa velikim kupovinama na ulici. Skocentrišite se na ono što je najzanimljivije i to što spazite, poredite sa drugim prodavnicama. Ako uočite da je svuda slična cena – to je to. Ako kupujete odeću ili obuću, ne očekujte veliki kvalitet jer je to na ulici nemoguće dobiti.

Republika

Foto: pixabay.com

Šta god da poželite da kupite na ulici, uvek se prvo na više mesta raspitajte za cenu

 

“Daj šta daš”

Bežite od ovakvih prodavaca! U pojedinim mestima prevaranti na ulici mamiće vas svim i svačim – od crtanja portreta, do degustacije hrane i pića, pa sve do igara ili držanja životinja u rukama. Kad ih pitate na početku koliko će vas to zadovoljstvo koštati, kažu:

“Koliko ti hoćeš. Daj šta daš”.

Na kraju naplate uslugu pet puta više od onog što je razumno ili vas ako ih odbijete progone na ulici, dobacuju, pa čak i prete da će saznati u kom ste hotelu.

Savet: Nikada ne prihvatajte ništa bez dogovorene cene. Svi su ulični prodavci ušemljeni i dobro se međusobno znaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading