ZA DVE GODINE ĆEMO SE VOZITI LETEĆIM TAKSIJIMA? Gradonačelnik otkrio veliku vest, gužvi na ulici VIŠE NEĆE BITI

Autor:

Razonoda

15.11.2023

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letelice će morati da dobiju sve odgovarajuće dozvole, a trenutno su zadovoljili tri od obaveznih pet faza sertifikacije Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo

ZA DVE GODINE ĆEMO SE VOZITI LETEĆIM TAKSIJIMA? Gradonačelnik otkrio veliku vest, gužvi na ulici VIŠE NEĆE BITI

Foto: youtube.com/fox5newyork

Prvi testni letovi taksija po njujorškom i nebu grada Čikaga obavljeni su ovih dana sa velikim uspehom.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams najavio je mogućnost svakodnevne i masovne upotrebe letećih taksija već od 2025. godine.

- Razvoj ove infrastrukture podržaće Njujork. Osposobićemo helidrom na Menhetnu sa potrebnom infrastrukturom za električne letelice. Danas održivost prenosimo na nebo i na naše ulice, a građani Njujorka mogu da osete elektrifikaciju u vazduhu, dok je uvodimo na helidrom - najavio je Adams naglasivši kako će helidrom na Menhetnu postati prvi u svetu sa infrastrukturom za električne letelice. Dodao je kako će on postati središte održivog prevoza i lokalne dostave.

Od helidroma do aerodroma JFK biće potrebno samo oko sedam minuta leta, uz pauzu od oko pet minuta za punjenje baterija na helidromu.

S tog helidroma bi u budućnosti, nadaju se u kompaniji-proizvođaču Joby Aviation, trebalo da lete njihovi leteći taksiji koji imaju šest motora i mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja, kao i helikopteri.

Pre toga, letelice ove kompanije moraće da dobiju sve odgovarajuće dozvole, a trenutno su zadovoljili tri od obaveznih pet faza sertifikacije Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo SAD.

Joby Aviation nije jedina kompanija koja ima planove za leteće taksije. Iste planove ima i startap Volocopter čija je letelica već obavila više od 2.000 testnih letova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading