KUM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE NAPUSTIO GUGL I PROGOVORIO O SVIM OPASNOSTIMA: Zastrašujuće je, to je dubok rizik za čovečanstvo!

Autor:

Razonoda

02.05.2023

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hinton je rekao da veruje da ovi sistemi na neki način pomračuju ljudsku inteligenciju zbog količine podataka koje analiziraju.

KUM VEŠTAČKE INTELIGENCIJE NAPUSTIO GUGL I PROGOVORIO O SVIM OPASNOSTIMA: Zastrašujuće je, to je dubok rizik za čovečanstvo!

Foto: Tanjug/AP

Džefri Hinton, informatičar koga često nazivaju "kumom veštačke inteligencije", napustio je posao u Guglu i progovorio o  svim opasnostima koje ova nova tehnologija nosi sa sobom.

Hinton, koji je inače stvorio osnovnu tehnologiju za sisteme veštačke inteligencije, rekao je za Njujork tajms da napredak u ovoj oblasti znači „duboke rizike za društvo i čovečanstvo”.

- Pogledajte kako je bilo pre pet godina i kako je sada. Pogledajte skok, a još ga proširujete. Zastrašujuće je - istakao je.

Konkurencija između tehnoloških giganata primorava kompanije da proizvode nove tehnologije veštačke inteligencije opasnim brzinama, kaže on i dodaje da to ugrožava poslove i širimo dezinformacije.

Foto: www.profimedia.rs

Veštačka inteligencija/Ilustracija

- Teško je shvatiti kako možete sprečiti loše glumce da ga koriste da rade loše stvari - rekao je za Tajms.

Godine 2022., Google i OpenAI – start-up koji stoji iza popularnog AI chat bota ChatGPT – počeli su da prave sisteme koristeći mnogo veće količine podataka nego ranije.

Hinton je za Tajms rekao da veruje da ovi sistemi na neki način pomračuju ljudsku inteligenciju zbog količine podataka koje analiziraju.

- Možda je ono što se dešava u tim sistemima zapravo mnogo bolje od onoga što se dešava u mozgu - rekao je on za list.

Iako se veštačka inteligencija koristi za podršku ljudskim radnicima, brzo širenje chatbotova kao što je ChatGPT moglo bi da ugrozi radna mesta.

Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija/Ilustracija

AI „oduzima naporan rad“, ali „može oduzeti više od toga“, rekao je za Tajms.

Naučnik je, prenosi N1, takođe upozorio na potencijalno širenje dezinformacija koje generiše veštačka inteligencija, rekavši za Tajms da prosečna osoba „više neće moći da zna šta je istina“.

Hinton je obavestio Gugl o svojoj ostavci prošlog meseca, preneo je Tajms.

Džef Din, vodeći naučnik za Gugl AI, zahvalio je Hintonu u izjavi američkim medijima.

- Kao jedna od prvih kompanija koja je objavila principe veštačke inteligencije, ostajemo posvećeni odgovornom pristupu veštačkoj inteligenciji - dodaje se u saopštenju.

„Stalno učimo da se suočimo sa novim rizicima dok hrabro idemo napred“, primetio je on.

Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija/Ilustracija

U martu, tehnološki milijarder Elon Musk i brojni stručnjaci pozvali su na pauzu u razvoju AI sistema kako bi se omogućilo vreme za testiranje i uveravanje da su bezbedni.

Otvoreno pismo, koje je potpisalo više od 1.000 ljudi, uključujući Maska i suosnivača Epla Stiva Voznijaka, podstaklo je izdavanje GPT-4, mnogo moćnije verzije tehnologije koju koristi ChatGPT.

Hinton tada nije potpisao pismo, ali je za Njujork tajms rekao da naučnici ne bi trebalo da „razmišljaju o ovome dok ne znaju da li mogu to da kontrolišu“, prenose Vijesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading