ITALIJA ZABRANILA CHATGPT JER JE NEZAKONITO SKUPLJAO PODATKE! I Ilon Mask potpisao peticiju da se hitno ugasi!

Autor:

Svet

02.04.2023

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o zabrani veštače inteligencije u Italiji odjeknula je medijima širom sveta.

ITALIJA ZABRANILA CHATGPT JER JE NEZAKONITO SKUPLJAO PODATKE! I Ilon Mask potpisao peticiju da se hitno ugasi!

Foto: Shutterstock

Zabrana četbot aplikacije ChatGPT od strane italijanske vlasti usledila je samo nekoliko dana nakon nakon što je Europol poslao upozorenje da kriminalci rade na korišćenju veštačke inteligencije za izviođenje prevara i drugih sajber-zločina.

Italijani su četbot zabranili zbog nezakonitog sakupljanja podataka korisnika i njihovog skladištenja.

- Korisnici nisu obavešteni o prikupljanju podataka, a informacije ChatGPT servisa nisu uvek u skladu sa pravim podacima, čime se otvara mogućnost skladištenja netačnih ličnih podataka. Ne postoji ni zakonska osnova koja bi opravdala njihovo masivno prikupljanje i skladištenje - saopštilo je italijansko Regulatorno telo za zaštitu podataka.

Ono je kreatoru četbot servisa ChatGPT, kompaniji OpenAi naložilo da odmah prestane da prikuplja podatke korisnika u Italiji, dok ne prilagodi svoju praksu zakonima u Evropskoj uniji. Italijansko regulatorno telo dale su kompaniji rok od 20 dana da saopšti koje je mere preduzela da bi se podaci korisnika zaštitili, a u suprotnom će se suočiti sa kaznom od 20,4 miliona evra. Kompanija OpenAI je potvrdila da su podaci 1,2 odsto korisnika "možda bili vidljivi" drugima ali da smatra da je broj mnogo manji.

Prošle nedelje je više od 1.000 svetskih tehnoloških lidera, uključujući Ilona Maska, potpisalo peticiju kojom se upozorava na opasnosti veštačke intiligencije i poziva na šestomesečnu zaustavljanje razvoja ove tehnologije, a zakonodavci EU u Briselu već pregovaraju o uvođenju normi za ograničavanje rizik korišćenja alata veštačke intiligencije, prenele su Novosti.

Erotski četbot

Italijansko Regulatorno telo za zaštito podataka je već u februaru zabranilo Replika.ai četbot aplikaciju koja je postala poznata kada su su neki korisnici sa njom "razvili lične odnose", posle čega je kompanija proizvođač uklonila opciju za erotske igrice sa četbotom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading