KAKO NA VRUĆINI IZBEĆI PAKAO U PARKIRANOM AUTOMOBILU? Jedna caka ohladiće ga za čas čak i ako nemate klimu!

Autor:

Razonoda

23.08.2023

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz glavne savete uključujući onaj da ne ostavljate živo biće bez nadzora u kolima, jedan će vam jako značiti kada je napolju jara a u autu neverovatna vrelina

KAKO NA VRUĆINI IZBEĆI PAKAO U PARKIRANOM AUTOMOBILU? Jedna caka ohladiće ga za čas čak i ako nemate klimu!

Foto: pixabay.com

Ekstremne vrućine ponovo su tu. I potrajaće još nekoliko dana.

Nikom nije lako. Naročito ne vozačima automobila. Oni koji imaju klimu i svakodnevno je koriste takođe muku muče sa ulaskom u automobil ako je prethodno bio dugo izložen suncu. O onima koji voze bez klime da ne pričamo.

Temperatura prilikom ulaska u automobil na suncu često ume da pređe i 50 stepeni. To je velika opasnost za vozača i ostale putnike jer mogu da za tren oka dožive toplotni udar.

Švajcarsko udruženje vozača sprovelo je studiju zaključivši da je već od 40 stepeni Celzijusovih jako opasno biti u automobilu.

Zbog toga je prvi i osnovni savet da vlasnik automobila nikako, nikada i ni po koju cenu na takvoj spoljnoj temperaturi ne ostavlja živo biće u njemu.

Plastika u kabini može doći do 45 stepeni, kada se stvaraju opekotine na ljudskom telu. Dehidracija je posebna priča.

Republika

Foto: pixabay.com

Nabavite suncobran za prozore i rešili ste problem na ekstremnoj vrućini

 

Glavni savet, što naravno nije ništa novo što ćete pročitati je da se odmah po ulasku u auto koji je bio na suncu, spuste prozori i da se potom upali klima uređaj. Međutim, ima tu još jedna caka koja veoma pomaže, prenosi RevijaHak.

Kako se unutrašnjost automobila ne bi preterano zagrejala, studija kaže da je najbolje automobil opremiti suncobranima na prozorima.

Ovaj jednostavan dodatak veoma pomaže s obzirom na to da je u komparativnoj studiji pokazano da su automobili izloženi suncu bez postavljenog suncobrana na vetrobranskom staklu postigli temperaturu kabine na 77 stepeni. Oni automobili koje je štitio suncobran, bili su izloženi temperaturi od “samo” 37 stepeni.

Ono što mnogi nisu znali a studija je takođe pokazala je da nema većih razlika u zaštiti od sunca ako imate automobil svelte ili tamne boje.

Za kraj, razbijen je još jedan mit, široko rasprostranjen na Balkanu – ukoliko ste od onih vozača koji na suncu ostavljaju automobil sa minimalno spuštenim prozorom, to vam neće mnogo pomoći.

Kad se vratite u kola, temperatura u njima biće samo jedan stepen niža nego da ste ostaviti sve prozore zatvorene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading