KRVAVA TAJNA DREVNOG SRPSKOG MANASTIRA: Znate li zašto ja ŽIČA crvene boje?

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crvena boja je dobila posebno značenje u srednjovekovnoj arhitekturi.

KRVAVA TAJNA DREVNOG SRPSKOG MANASTIRA: Znate li zašto ja ŽIČA crvene boje?

Foto: shutterstock

Manastir Žiča predstavlja jednu od najznačajnijih srednjovekovnih građevina u Srbiji, kako po istorijskom, tako i po verskom značaju. Međutim, ono što prvo zapadne za oko posetiocima jeste intenzivna crvena boja manastirske crkve. Ova neobična boja nosi sa sobom posebno značenje, a iza nje stoji interesantna priča.

Crvena boja i simbolika

Iako crvena boja manastira može delovati neobično, ona nosi duboku simboliku i istorijski kontekst. Kao simbol krvi mučenika i vere, crvena boja je dobila posebno značenje u srednjovekovnoj arhitekturi, a upravo takvo značenje je Sveti Sava preneo na manastir Žiča.

Sveti Sava, brat prvog kralja dinastije Nemanjića, Stefana Nemanjića, imao je ključnu ulogu u podizanju manastira Žiča. Nakon boravka na Svetoj Gori i upoznavanja sa crvenim hramovima poput Lava i Vatopeda, Sveti Sava je doneo odluku da i manastir Žiča bude obojen crvenom bojom. Ova odluka nije bila samo estetskog karaktera, već je nosila duboku simboliku vere i mučeništva, piše "Kurir".

Foto: Printscreen/Youtube/BalkanTrip TV

Zašto je manastir Žiča crvene boje


Manastir Žiča je, pored svoje prepoznatljive boje, bio i sedište autokefalne srpske arhiepiskopije nakon sticanja crkvene samostalnosti. Tokom srednjeg veka, u Žiči su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, što je doprinelo njenom značaju i nadimku "Sedmovrata".

Obnova i očuvanje

Nakon napada Tatara i oštećenja manastira, obnovu Žiče je sproveo kralj Milutin početkom XIV veka, čime je ova impozantna građevina dobila novi sjaj. Danas, manastir Žiča predstavlja važan deo srpske kulturne baštine i jedan od simbola srednjovekovne arhitekture.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading