POČELA JE DRUGA NEDELJA POSTA: Nikako NE SMETE da jedete jednu NAMIRNICU, običaj mora da se ispoštuje!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

25.03.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka nedelja ima svoja pravila.

POČELA JE DRUGA NEDELJA POSTA: Nikako NE SMETE da jedete jednu NAMIRNICU, običaj mora da se ispoštuje!

Foto: Shutterstock

Uskršnji post je počeo 18. marta i trajaće sve do 4. maja, a svaka sedmica Vaskršnjeg posta ima svoj naziv i sopstvena pravila, što znači da se posti na različite načine. 

Druga nedelja posta

Peta nedelja pred Vaskrs poznata je kao Pačista, a dolazi nakon Čiste nedelje kojom počinje Vaskršnji post. Ova nedelja je posvećena svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu koji je vođa isihasta. Crkva ga naziva svetionikom pravoslavlja, a njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti ovog svetitelja počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Republika

Foto: Shutterstock

Tokom druge nedelje je važno ove stavke ispoštovati

Isihazam i duhovno uzdržavanje

Sveti Grigorije Palama je takođe poznat kao učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i sam zamonašio. Isihasti veruju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju, postoji greška u traženju samo lepih i ugodnih stvari koje olakšavaju život, dok se teškoće, muke i stradanja često ignorišu. Međutim, kada se počne razmišljati o Bogu i tražiti utehu i izbavljenje od nevolja, ljudi se okreću hramu Božjem.

Pravila ishrane u Pačistoj nedelji

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Važno je napomenuti da riba nije dozvoljena tokom Pačiste nedelje. Ovo su samo neka od pravila koja vernici poštuju tokom Velikog posta kako bi se duhovno pripremili za Vaskrsenje Hristovo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading