DA LI SU ČIPS, KIKIRIKI, MED, AJVAR, SENF POSNI? Evo odgovora šta od toga smete da jedete tokom Vaskršnjeg posta

Autor:

Vesti

24.03.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo bi svi trebali da znaju.

DA LI SU ČIPS, KIKIRIKI, MED, AJVAR, SENF POSNI? Evo odgovora šta od toga smete da jedete tokom Vaskršnjeg posta

Foto: shutterstock

Čips

Veliki Vaskršnji post je važno vreme za mnoge vernike koji se pridržavaju verskih obreda i odricanja. U ovom periodu, post je neizostavan deo verske prakse, a sa sobom nosi i određena pravila u ishrani. Mnogi se pitaju koje grickalice i proizvode mogu konzumirati tokom posta, a da ne prekrše pravila. Evo nekoliko poznatih proizvoda i njihovog statusa u kontekstu Vaskršnjeg posta.

Smoki i čips

Da li su ove omiljene grickalice posne? Odgovor je da, ukoliko postite na ulju. Međutim, ukoliko se posti na vodi, preporučuje se uzdržavanje od ovih poslastica.

Plazma

Posna plazma je jasno označena na pakovanju, dok klasična plazma nije posna. Dakle, ako želite da se pridržavate posta, obratite pažnju na oznake na pakovanju.

Med

Iako možda deluje kao proizvod koji bi trebalo izbegavati tokom posta, mnogi sveštenici navode da je med zapravo postan proizvod. Kao primer, navode Svetog proroka Jovana, koji je tokom velikog posta konzumirao samo med.

Ajvar

Da li je ajvar posan? Odgovor je da, ukoliko postite na ulju. Međutim, za strogi post, preporučuje se izbegavanje ove namirnice.

Kikiriki

Kikiriki je dozvoljen proizvod tokom posta, ali uz određene uslove. Na primer, ako se posti na vodi, kikiriki može da se konzumira u sirovom stanju ili ako je termički obrađen bez ulja, odnosno pečen. Prženi kikiriki se preporučuje samo tokom posta na ulju.

Senf

Senf je još jedan proizvod koji spada u posne namirnice i može se konzumirati tokom Vaskršnjeg posta.

Tokom ovog perioda, važno je da vernici pažljivo biraju namirnice kako bi se pridržavali propisanih pravila posta, ali i uživali u raznolikoj ishrani koja je dostupna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading